03.11.2021

Katolla kasvaa sammalta – Miksi tiilikatto pitäisi puhdistaa?

Katolla kasvava sammal on suurelle osalle omakotiasujille pelkkä visuaalinen este. Vaikka kasvusto katolla ei sinua haittaakaan, aiheuttaa se silti vaurioita kattoon.

Säännöllinen huolto pitää tiilikaton hyvässä kunnossa ja pitkäikäisenä. Tiilikaton säntillinen huoltaminen takaa että tiilikatto kestää vuosikymmeniä.

Tiilikate on satoja vuosia vanha tapa rakentaa. Tiilikatot ovat vielä tänäkin päivänä suosittuja. Suurta osaa suomalaisia kattoja suojaa pitkäikäiset kattotiilet. Ja syystäkin, tiilikatto on luonnollisen näköinen ja peltikattoon verrattuna paljon hiljaisempi.

Ps. Sorcolor Oy toteuttaa kattohuoltoja, tutustu samalla meidän palveluihin!

Sammal kannattaa poistaa tiilikatolta – Se on koko rakennukselle haitallinen

Uusissa kattotiilissä on pinnoite joka suojaa niitä kosteudelta ja roskalta. Pinnoite kuitenkin kuluu, ja ajan saatossa kattotiili alkaa keräämään kosteutta. Tästä syystä katolla alkaa kasvamaan sammalta.

Sammaloitunut tiilikatto alkaa tämän jälkeen imemään itseensä vielä enemmän kosteutta. Kun vesi ei ehdi haihtua, esimerkiksi ennen ensimmäisiä pakkasia, kattotiilet alkavat halkeilla veden laajentumisen takia. Kun tiilet vahingoittuvat, edessä on luultavasti kallis kattoremontti.

Onko tiilikaton puhdistus ja pinnoitus sinulla ajankohtainen? Kysy meiltä arvio ja tarjous kotisi kattotöistä! (Se on ilmaista eikä sido sinua kaupantekoon)

Tiilikaton puhdistus

Miten sammaloitunut katto puhdistetaan?

Sammal poistetaan katolta pesemällä tai sammaleenpoistoaineella. Pesu voidaan tehdään painepesurilla. Painepesuri kuitenkin todennäköisesti heikentää tiilikaton pinnassa olevaa pinnoitetta. Jos haluat pestä tiilikaton, se pitää myös pinnoittaa pesun jälkeen.

Jos haluat ainoastaan poistaa sammalkasvuston, kannattaa silloin käyttää sammaleenpoistoainetta. Katto harjataan puhtaaksi liasta ennen poistoaineen ruiskutusta. 

Myrkky levitetään kuivalle katolle. Sitä ei myöskään pestä pois. Poistoaine ja sammal tulevat tuulen ja sateen mukana hiljalleen alas. Tähän voi kulua useita viikkoja kunnes katto on ihan täysin sammaleesta vapaa.

Tiilikaton puhdistuksen kaveriksi kannattaa ottaa tiilikattoa suojaava pinnoitus. Tämä pidentää huoltovälejä ja katon kunnossa pysymistä vielä huomattavasti enemmän.

Paljonko katon puhdistus ja pinnoitus maksaa?

Hintaesimerkki katon huollosta Sorcolorin toteuttamana.

Keskikokoisen omakotitalon katon puhdistus ja pinnoitus: 150m2 3900 €

Hinta sisältää:

  1. Tiilikaton pesu
  2. Rikkinäisten tiilten vaihto
  3. Kasvustontorjunta-aineen levitys
  4. Pohjamaalaus
  5. Pintamaalaus

Jos tarvitset apua katon puhdistukseen ja pinnoitukseen, kysy tarjous katon huoltotöistä Sorcolorilta. Tarjouksen yhteydessä saat tietoa huollon kustannuksista ja sen tarpeellisuudesta.

Tarjouspyyntö ei myöskään sido sinua kauppaan. Meiltä ostaminen on täysin vapaaehtoista.

Kotimainen Sorcolor Oy palvelee ja suojaa kattoja Satakunnassa, Varsinais-Suomessa, Pirkanmaalla, Uudellamaalla, Kanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä. Sorcolor Oy tekee vuosittain satoja puhdistuksia ja pinnoituksia.