KAMPANJA: Hyödynnä Sorcolorin rahoitustarjous Lue lisää

KAMPANJA: Sorcolorin rahoitustarjous Lue lisää

Tiilikaton huolto: tiilikattosi on todennäköisesti huonommassa kunnossa kuin luulet

Tiilikattoa pidetään yleisesti vaivattomana vaihtoehtona. Olet ehkä saattanut ajatella, että se ei vaadi huoltoa ollenkaan. Tämä ei kuitenkaan pidä paikkaansa. 

Huoltovapaata kattoa ei ole olemassa.

Tämän asian ymmärtäminen säästäisi monilta omakotitaloasujilta kymmenien tuhansien eurojen verran rahaa, kun ennenaikaisia kattoremontteja ei tarvitsisi tehdä. 

Tiilikaton elinikä on jopa 100 vuotta. Monesti se kuitenkin jää vain 30-40 vuoteen, koska katolla ei ole koko sen elinaikana käynyt kuin nokikolari. 

Suomessa kattotiilet ovat huokoista betonia, joiden pintaan ruiskutetaan tehtaalla maalikerros. Maalin tehtävänä on tukkia huokoset, jotta niihin ei pääse vettä. Tiilen sisään pääsevä vesi aiheuttaa pakkasrapautumista, ja tiilten halkeamista. 

Huoltamattomat tiilikatot voivat tällä hetkellä huonommin kuin koskaan. Syy tähän on lisääntyneet ilmansaasteet. 

Saasteet vaikuttavat ensinnäkin kattotiiltä suojaavaan maalikerrokseen. Rikki- ja typpipäästöt sekä hiilidioksidi tekevät sille hallaa. Lisääntyneet saasteet laskevat sadeveden pH-arvoa. Hapan sade syö tiilen maalipintaa, ja maali kuluu tiilen pinnasta pois nopeammin kuin ennen.  

Kuluneen maalin alta paljastuu pakkasrapautumiselle altis huokoinen tiilen runko. Katolle ilmestyy myös jäkälää ja sammalta. Sammal kasvattaa juurensa tiilen sisään rapauttaen sitä entisestään.

Saasteiden vuoksi myös talvemme ovat lämpimämpiä. Leutojen talvien vuoksi tiilikatot joutuvat kovemman rasituksen alle kuin koskaan aiemmin. Lämpötilan sahataessa nollan molemmin puolin tiilen sisällä oleva kosteus jäätyy toistuvasti. Jäätyessään vesi laajenee ja rikkoo tiiltä. Tätä kutsutaan aiemmin mainituksi pakkasrapautumiseksi. 

Saasteiden vuoksi tiilikattojen huoltaminen ja niiden kunnon tarkastaminen on siis nyt vielä tärkeämpää kuin koskaan aiemmin.

Säännöllinen vuosihuolto ja oikein ajoitetut tiilikaton maalaukset ovat ainoa keino varmistaa, että katto kestää sukupolvelta toiselle. 

Jos kattosi on yli viisi vuotta vanha, eikä sille ole vielä tehty tarkastusta, on korkea aika ryhtyä toimeen. 

On hyvä huomata, että katon ikä ei välttämättä kerro sen kunnosta yhtään mitään. Alle  10 vuotta vanha tiilikatto rikkinäisellä aluskatteella on aina vaihdettava. Vaikka katto ja aluskate olisi asennettu oikein, voi orava tuhota katon lyhyessäkin ajassa täysin.

Olemme tarkastaneet yli 2000 kattoa ja maalanneet yli 1000. Tiedämme siis melko hyvin mitkä asiat katolla voivat olla pielessä. Tarkastamme katot aina huolellisesti siksi, että osaisimme ajoittaa huolto- ja maalaustoimenpiteet oikein.

Varmistamme aina, että aluskate, läpiviennit, piipunpellitykset ja muut kriittiset kohdat ovat tiilien lisäksi kunnossa. 

Näin huolehdimme siitä, että tiilikatot Suomessa kestävät vuosikymmeniä kauniina ja hyväkuntoisina. 

 

ps. Ihmetteletkö miksi tiilikaton pinnoituksia tuputetaan nykyään joka paikassa? Lue näkymyksemme kolmeosaisesta blogista:

1. Savitiilen ja betonitiilen ero

2. Nurmijärvi-ilmiö

3. Helpon rahan perässä juoksevat urakoitsijat

Lataa maksuton opas!

Täytä yhteystietosi niin saat oppaan heti käyttöösi. Oppaan avulla saat:

  • kattavat suositukset ja vinkit, miten voit itse huoltaa talon ulkoverhousta
  • selkeän listan ja ohjeet, jonka avulla tarkistat ulkoverhouksesi kunnon vuosittain
  • tietoa talon maalauksesta

Tilaa maksuton kartoituskäynti alueesi edustajalta!

Selvitämme rakennuksesi tarpeet ja annamme sinulle yksityiskohtaisen katsauksen maalaustyön tarpeellisuudesta, parhaista toteutusvaihtoehdoista ja kustannuksista.

Maksuton kartoituskäynti

Lähettämällä viestin hyväksyt tietosuojakäytäntömme