18.04.2020

Seinän maalaus: näin omakotitalon puuverhous pysyy kunnossa 100 vuotta – edullisesti

Näin kotisi puuverhous kestää 100 vuotta – edullisesti

Maalaamme vuosittain yli 600 puuverhousta. Laskujemme mukaan niistä noin puolet maalataan liian myöhään. 

Monessa tapauksessa seinille ei ole edellisen maalauksen jälkeen tehty mitään. Ei edes pesty. Niinpä auringon puoleisella seinällä maali jo hilseilee. Varjoisan puolen seinät taas ovat monesti pölyiset ja likaiset. 

Huoltamaton maalipinta ei anna puulle suojaa. Huollon laiminlyömisen merkkejä ovat maalipinnan hilseily, lohkeilu ja halkeilu.

Hilseilleen maalin alta paljastuva puun paljas pinta altistuu ilmalle ja kosteudelle. Suomen märissä olosuhteissa puu harmaantuu ja nukkaantuu nopeasti. Sen jälkeen maalin tarttuminen siihen heikentyy merkittävästi.

Se taas tuo ongelman verhouksen elinkaaren myöhempään vaiheeseen, jolloin maalikalvon paksuus on kasvanut. 

Ongelma on tässä: 

Käytännössä vain yksi maalikerros on puussa kiinni. Sen jälkeiset maalikerrokset ovat kiinni seuraavissa maalikerroksissa. Ja mitä enemmän seinässä on maalia, sitä raskaammaksi kuorma käy ensimmäiselle maalikerrokselle. 

Jos maali pääsee välillä hilseilemään ja seinä paljaalle puulle, tulevien maalikerrosten tarttuvuus heikkenee huomattavasti. 

Lopulta uusi maali ei enää pysy seinässä kiinni. Tällöin puulla ei ole suojaa, ja se alkaa lahota ja halkeilla. Silloin ne ovat pilalla.

Pilaantunutta seinää ei pelasta enää mikään. Tällöin edessä on useamman kymmenen tuhannen euron arvoinen julkisivuremontti. Sekään ei yksistään riitä, sillä uusikin julkisivu tulee maalata kahteen kertaan.

Koska joka tapauksessa on pakko maalata seinät, miksi et tekisi sitä ajoissa? Ja jätä sen myötä julkisivuremonttia tekemättä?  

Ainoa mistä sinun tulee huolehtia, on maalata talosi ajoissa. 

Yksinkertaisin tapa tietää maalauksen oikea ajankohta, on tarkistaa seinän kunto vuosittain. Kiillon puute, hilseily ja homepilkut ovat merkkejä huollon ajankohtaisuudesta. 

Lisäksi maalinvalmistajien suosittelemat huoltomaalausvälit pätevät Suomen oloissa lähes poikkeuksetta. 

Kerrataan ne vielä tässä:

  • Kuullotteet:  2-5 vuotta
  • Öljymaali: 7-10 vuotta
  • Vesiohenteinen maali: 10-15 vuotta.  

Ota huomioon, että nuo välit pätevät vain, jos seinää on huollettu maalauskertojen välissä asianmukaisesti. Jos niitä ei ole koskaan pesty, voit ottaa noista ajoista muutaman vuoden pois.

Säännöllinen huolto ja oikein ajoitetut maalaukset ovat ainoa keino varmistaa, että verhouksesi kestää sukupolvelta toiselle. 

Olemme tarkastaneet yli 3000 seinää ja maalanneet yli 2000.  Tiedämme siis melko hyvin, milloin on oikea aika maalata seinät. Tarkistamme aina aiemmin käytetyn maalin ja verhouksen kunnon. Lisäksi katsomme, että tuuletus toimii ja tippanokka on kunnossa. 

Jos edellisestä maalauksesta on aikaa yli 10 vuotta ja maalin kiilto on hävinnyt, kannattaa ryhtyä toimeen. 

Onhan se maalauksen jälkeen mukavaa, kun tietää maalin antavan seinälle parhaan mahdollisen suojan, ja samalla talo näyttää entistä arvokkaammalta.

Pyydä tarjous oman kotisi maalauksesta täyttämällä alapuolen lomake!