13.05.2022

Huoltovapaata kattoa ei ole – Ennakoi ja säästä

Monessa taloyhtiössä ei tiedetä, missä kunnossa katto todellisuudessa on. Huollosta tinkiminen voi kostautua kalliilla kattoremontilla, joka on ehkäistävissä ennakoivalla ja jatkuvalla kunnossapidolla.

Kiinteistöjen ulko- ja sisämaalauksia sekä kattojen pinnoitus- huolto- ja maalauspalveluita tekevällä Sorcolorilla todistetaan usein tilannetta, jossa julkisivumaalauksen tai katon kunnossapidon kustannukset nousevat jopa kymmenillä tuhansilla euroilla viivyttelyn seurauksena. Erityisesti tiilikattojen kunto on tyypillisesti oletettua huonommassa kunnossa.

– Betonitiilikatot yleistyivät 80-luvulla, ja niitä markkinoitiin siihen aikaan huolettomina kattoina. Osittain ehkä senkin seurauksena monella on yhä edelleen mielikuva, ettei tiilikattoja tarvitsisi huoltaa. Todellisuudessa tiilen pinta kuitenkin rapautuu ajan kuluessa ja tiileen tehtaalla maalattu suojamaali alkaa kulua vähitellen pois. Tiilessä on saumat kaikkialla, joten pahimmillaan seurauksena on vuotava katto ja homeongelmat, yli 7 vuotta kattoja tutkinut ja kunnostanut Mikko Kautto Sorcolorilta kertoo ja kokemus puhuu.

Tiilikaton laatu ja ympäristöolosuhteet vaikuttavat siihen, millaisella aikavälillä kattoa tarvitsee huoltaa.

– Oma tiilikattoni on nyt noin 15 vuotta vanha ja pohdin sen pinnoittamista vasta tällä hetkellä. Kattoni on pysynyt hyvässä kunnossa, sillä olen poistanut siitä sammalta säännöllisesti ja asun maaseututaajamassa, jossa ei ole voimakkaita happosateita eikä suuria puita taloni ympärillä, Kautto kuvaa katon kuntoon vaikuttavia tekijöitä.

Sammal estää veden luontaisen valumisen pois katolta ja siten edistää sen rapautumista.

– Kun veden määrä katolla nousee, se pääsee vähitellen saumojen kautta aluskatteelle. Sammalta voi poistaa katolta myrkyttämällä tai mekaanisesti, Kautto toteaa.

Huoltosopimuksella huoleton katto

Katot pääsevät huonoon kuntoon kiinteistön omistajan huomaamatta helpommin, sillä ne ovat tavanomaisen katseen ulkopuolella. Kauton mukaan katolle tulisikin kivuta vähintään kerran vuoteen tilannetta tarkastamaan.

– Poissa silmistä ei tarkoita, ettei tilannetta olisi olemassa. Kun kuntoa ylläpidetään ennakoivasti joka vuosi, säästytään kalliilta kattoremonteilta, Kautto vakuuttaa.

Kattojen huolto- ja julkisivujen maalaukset taloyhtiöissä eivät aina edellytä ulkopuolisen asiantuntijan arviota.

– Julkisivujen maalaukset ja kattojen huoltaminen ovat meille arkipäivää, joten näemme hyvin nopealla katsauksella tarvittavat toimenpiteet ilman ennakkoon tehtyä suunnitelmaa, Kautto lupaa.

Varma tapa pitää ennakoivasti huolta katosta on jatkuva huoltosopimus, johon sisältyy myös takuu.

– Pinnoituksillamme on automaattisesti viiden vuoden takuu ja huoltosopimus nostaa takuun kymmeneen vuoteen. Tällöin käymme vuosittaisen tarkastuksen yhteydessä tekemässä vuosihuollon, jossa katto pidetään puhtaana, tyhjennämme vesikourut sekä tarpeen mukaan levitämme kasvustontorjunta-aineen. Kaikki tämä raportoidaan taloyhtiön talokirjaan, Kautto päättää.