KAMPANJA: Arvomme ilmaisen maalauksen toukokuussa. Lue lisää

Arvomme ilmaisen maalauksen. Lue lisää

Betonilattian maalaus – Miten maalata betonilattia?

Betoni on yksi suosituimmista rakennusmateriaaleista. Maalaaminen piilottaa betonin luontaisen värin tai tarvittaessa korostaa sitä sekä luo suojaavan kerroksen pinnan päälle. Parhaimmillaan betonilattia on kestävä, helposti puhdistettava sekä turvallinen valinta.

Betonilattian maalaus tekee pinnasta kauniin näköisen, mutta lisäksi pidentää käyttöikää. Kuka nyt haluaisi lattiat, jotka ovat tylsästi betonin harmahtavat? Maalatulla betonilattialla kulutus kohdistuu ensiksi maalikerrokseen eikä suoraa betoniin. Useammalla maalikerroksella lattiaa voidaan suojata myös paljon kuljetuilla alueilla.

Älä laiminlyö pohjatöitä, jos haluat onnistua betonilattian maalauksessa! Prosessi ei koostu pelkästä maalin levittämisestä pinnalle, kun tavoitteena on kaunis maalattu betoni. Pidä tämä mielessä, kun lähdet maalaamaan betonilattiaa. Löydät alta lisää vinkkejä sekä ohjeet maalausprojektin työvaiheisiin.

Mitä maaleja ja tarvikkeita betonilattian maalauksessa käytetään?

Maalia valittaessa ei ole pulaa vaihtoehdoista. Betonilattian maalaamiseen sopivat niin vesiohenteiset kuin tärpättiohenteiset maalit. Jos lattiaan kohdistuu paljon kulutusta, kannattaa valita kaksikomponenttinen epoksimaali (liuotinohenteinen tai vesiohenteinen), jolla maalataan useita kerroksia. 

Vähemmän käytössä oleville lattioille sopii myös perinteisesti käytetty yksikomponenttinen ja tärpättiohenteinen maali.

Betonilattian maalaus onnistuu telalla ja jatkovarrella. Muista ergonomia eli hanki jatkovarsi, jonka avulla et joudu kyykkimään lattiaa maalatessa. Muista ostaa välineet, jotka sopivat valitsemallesi maalille sekä tilaan, jota olet maalaamassa. Näin helpotat omaa työtäsi ja maalausjälki paranee.

Lattian esikäsittelyä varten hanki ainakin puhdistusvälineet. Lisäksi voit hiomista varten hankkia joko hiontakiven (pienet tilat) tai hiomakoneen (isot tilat). Reikien täyttöä varten hanki kittiä tai paikkausmassaa.

Maalari levittää telalla harmaata maalia betonilattialle punainen paita yllään
Sorcolorin maalari käsittelemässä betonilattiaa

Betonilattian pohjakäsittely

Kun lähdet maalaamaan betonilattiaa, muista aina aloittaa lattian pohjakäsittelyllä. Tämä vaihe valmistaa pinnan maalausta varten helpottaen työtä, parantaen lopputulosta ja pidentäen maalipinnan kestoa.

Betonilattian maalaus ilman hiontaa tai pesua?

Maali ei tartu huonosti pohjakäsiteltyyn lattiaan. Betonilattian tapauksessa yleisin ongelma tuntuu olevan maalin irtoilu, jonka takana on lähes aina lattian huono puhdistus tai hiomatta jättäminen. 

Lattian hiominen onnistuu joko pienissä tiloissa hiontakivellä tai suuremmissa tiloissa lattiahiomakoneella. Ennen hiomista voidaan suorittaa myös jyrsiminen, jossa lattiasta poistetaan öljyjä, rasvaa, vanhaa pinnoitetta ja muita epäpuhtauksia noin millimetrin syvyydeltä. Muista hiominen jyrsimisen jälkeen!

Vanhan betonilattian pesu ennen maalausta

Lattia on tärkeää pestä ennen maalausprosessia. Tämä pitää huolen, että maali tarttuu pintaan kunnolla. Pesu voidaan suorittaa konepesuna tai pelkkänä vesipesuna. Käsittely riippuu betonin pinnasta, sen kunnosta ja tilasta missä maalataan – betoni voidaan myös pelkästään esimerkiksi maalipestä. Etsi betonilattiallesi sopivat pohjakäsittelyaineet, niitä löytyy markkinoilta paljon. 

Betonin imurointi on myös yhtä tärkeää kuin pesu eli pölyt tulee poistaa imuroimalla. 

Maalipinta ei piilota betonilattian epätasaisuuksia. 

Tästä syystä hiomisen lisäksi erilaiset kolot tulisi täyttää ennen kuin betonilattian maalaus aloitetaan. Kitti ja paikkausmassa toimivat hyvin betonilattian koloihin, halkeamiin ja reikiin. Kitillä paikataan pienet halkeamat päältä käsin, kun taas suuremmat halkeamat tulee ensin aukaista kulmahiomakoneella ja sitten paikata.

Itse betonilattian maalaus

Itse maalausvaiheessa maalin tulee imeytyä kiinni betoniin. Tämän takia ensimmäinen maalikerros maalataan ohennetulla maalilla. Kulutusvaatimuksista riippuen betonilattiaan voidaan maalata useampikin kerros. Päällimmäinen kerros on aina ohentamaton maalikerros.

Maalatessa tulee edetä päädystä toiseen ja tasata pinta pitkillä vedoilla. Muista maalata niin, että pääset itse vielä lopuksi huoneesta pois! Et varmana halua jäädä odottelemaan maalin kuivumista huoneen nurkkaan.

Älä maalaa itseäsi nurkkaan!

Betonilattian maalaus ulkona

Ulkotiloissa sijaitsevan betonilattian maalaus, esim parveke, autokatos tai patio maalataan hyvin samalla tavalla kuin sisätiloissakin.

Ulkona olevan betonin maalauksessa kannattaa huomioida seuraavat asiat:

  1. Maalivalinta: Valitse ulkokäyttöön sopiva maali. Sään- ja kulutuksenkestävyys ovat ulkotiloissa erityisen tärkeitä. Myös UV-suojaan kannattaa kiinnittää huomiota, jos pinta altistuu auringon paisteelle.
  2. Pesun jälkeen betoni kuivuu säästä riippuen ulkona hieman eri tavalla kuin sisällä. Huolehdi siis, että betoni on riittävän kuiva ennen maalauksen aloittamista.
  3. Harkiste liukkautta vähentäviä lisäaineita. Maalaus tekee betonista liukkaan ja siksi maalin sekaan kannattaa lisätä sitä varten myytävää luistonestohiekkaa.
  4. Ulkona sijaitsevan betonilattian maalipinta vaatii sisätiloissa sijaitsevaa enemmän puhdistusta ja huoltoa, jotta se pysyy hyvässä kunnossa. Myös huoltomaalausväli on todennäköisesti lyhyempi.

Betonilattian maalauksen hinta?

Sorcolor Oy:n kautta saat hinta-arvion helposti betonilattian maalaukseen. Ammattilaisen tekemänä toimenpide on nopea, jälki rajattoman hyvä. Vasta maalattu lattia miellyttää silmää ja helpottaa puhtaanapitoa. 

Tutustu hintaesimerkkeihin tästä. Hinnat sivuilla pätevät parketti- tai puulattian maalaukseen mutta betonilattian maalaus on noin 10% kalliimpaa, kuin esimerkkien hinnat. 

Katso myös vinkkimme betoniseinien maalaamisesta.

Päivitetty 20.12.2023

Lataa maksuton opas!

Täytä yhteystietosi niin saat oppaan heti käyttöösi. Oppaan avulla saat:

  • kattavat suositukset ja vinkit, miten voit itse huoltaa talon ulkoverhousta
  • selkeän listan ja ohjeet, jonka avulla tarkistat ulkoverhouksesi kunnon vuosittain
  • tietoa talon maalauksesta

Tilaa maksuton kartoituskäynti alueesi edustajalta!

Selvitämme rakennuksesi tarpeet ja annamme sinulle yksityiskohtaisen katsauksen maalaustyön tarpeellisuudesta, parhaista toteutusvaihtoehdoista ja kustannuksista.

Maksuton kartoituskäynti

Lähettämällä viestin hyväksyt tietosuojakäytäntömme