11.04.2022

Voiko betonia maalata? Lue tästä vinkit betoniseinien maalaamiseen

Jos kaipaat kotiisi uutta väriä tai kiinteistössäsi on tylsä betoninen seinä, mutta sen maalaaminen epäilyttää, ei hätää! Betoniseinien maalaus sisällä tai ulkona onnistuu siinä missä muistakin materiaaleista valmistettujen seinien. 

Alkuun betonin maalaus saattaa tuntua hankalalta urakalta, mutta onneksi siinä ei ole koko totuus. Sisäpintoja maalattaessa betoniin voi käyttää lähes kaikkia muutenkin sisäpintoihin tarkoitettuja maaleja ja projekti onnistuu maalaustelalla rullaten, kuten muutkin seinät. Ulkopintojen kanssa joudut olemaan hiukan tarkempi, mutta ei niidenkään maalaaminen ole mahdotonta.

Monen kodinhankintaa pohtivan silmään betoninen seinä voi näyttää kauhealta tai kuulostaa melkeinpä keskeneräiseltä. Toisaalta kodinomistajalla saattaa olla talossaan se yksi betoniseinä, jota hän häpeää aina vieraiden tullessa kylään. Seinän maalaaminen on yksinkertainen tapa piilottaa betoni tai tuoda se esiin trendikkäänä yksityiskohtana.

Lue tämä artikkeli ja tutustu betoniseinien maalaamiseen.

Betoniseinän maalaus sisällä

Sisämaalausprojektissa voidaan noudattaa lähes samoja sääntöjä kuin muidenkin sisäpintojen maalaamisessa. Betonin maalaus onnistuu melkeinpä millä tahansa maalilla. Eli voit valita mieleisesi värin ja pinnan.

Muista jutella ammattilaisen kanssa, jos et ole varma maalin sopivuudesta betonille. Yleensä sisäpinnat voidaan maalata vesiohenteisella maalilla. 1–2 kerrosta maalia pitäisi riittää, mutta tämä riippuu maalin peittävyydestä.

Betoniseinän maalausprojekti riippuu myös siitä, onko seinää maalattu aikaisemmin. Jos lähdet maalaamaan paljaalle betonille, jossa ei ennestään ole maalikerrosta, tulee sinun olla tarkempi. Pohjamaalin käyttö ennen pintamaalausta parantaa maalin tarttuvuutta huomattavasti. Ennestään valmiiksi maalatulle betonille pohjamaali eli primer ei ole välttämätöntä, mutta se parantaa maalausjälkeä. Eli jos budjetti ei ole tiukka, muista ostaa laadukasta pohjamaalia.

Itse maalausprojekti sisällä onnistuu telalla rullaillen. Betoni on kohtalaisen helppoa maalata, kun kyse on sisätiloista. Suojaat vain kotisi maalitahroilta, otat maalin esiin ja aloitat maalausprojektin. Muista vain seurata valitsemasi maalin ohjeita. Erityisesti, jos joudut maalaamaan sillä kaksi kerrosta peittääksesi vanhan maalinvärin tai betonin oman pinnan.

Betoniseinän maalaus ulkona

Ulkoseinien maalaaminen vaatii järeämmät tarvikkeet ja maalit kuin sisämaalaus. Riippuen talon sijainnista ulkoseinät altistuvat suoralle auringonvalolle, sateelle, tuulelle, kuralle ja seiniä hankaaville oksille. Pelkkä normaali maali ei riitä. Niitä ei ole suunniteltu kestämään hankalia olosuhteita. Maalin tulee olla ulkorasitusta kestävää.

Valitse kivipinnoille tarkoitettu silikaattimaali. Se saa seinät näyttämään kauniille, on helppoa levittää myös betonille ja kestää pitkään ulkona. Maalia myydään monissa eri väreissä eli voit tyylitellä talosi juuri omiin trendimieltymyksiisi sopien. Perinteisin värivaihtoehto on luonnonvaalea, mutta miltä näyttäisi beige tai vihertävä ulkoseinä?

Silikaattimaalin tärkeimpänä puolena voidaan pitää sen tarrautumista betoniin. Maali jää tiukasti kiinni pintaan ja näin suojaa sitä rasitukselta. Betoniseinän maalaus ulkona vääränlaisella maalilla voi olla kohtalokasta seinällä tai vaatia jatkuvaa maalikerroksen uusimista.

Toisin kuin sisäpinnat ulkoisten betoniseinien maalaus onnistuu telan lisäksi pensseleillä ja ruiskulla. Ennen maalaamisen aloittamista tarkista seinät ja niiden kunto. Maalaaminen ei onnistu kostealle pinnalle! Eli valitse kesäinen kuiva viikko, jolloin seinä on kiinteä, puhdas ja kuiva. Jos seinät ovat täynnä likaa tai talosi on muuten vanhempi ja tiedät seinien altistuneen pölylle tai muille huonoille olosuhteille, aloita puhdistamalla betonipinta.

Älä hätäile vaan tee betonin maalaus kerralla kunnolla. Näin saat kauniin kodin niin sisältä kuin ulkoakin!

Katso myös vinkit betonilattian maalaamiseen.