02.11.2023

Laminaattilattian maalaus – piristystä ja lisäaikaa vanhalle lattialle

Lattian maalaamisella uudistat helposti koko kodin ilmettä ja uusi maalipinta lisää lattian käyttöikää. Myös muuttuvat sisustustrendit voivat houkutella päivittämään lattiaan nykyaikaista ja raikasta ilmettä.

Voiko laminaattilattian maalata?

Vanhan laminaattilattian voi maalata, mutta modernimmat, kovapintaiset laminaattilattiat eivät sovellu uudelleenmaalattaviksi. Laminaatin maalauksella saadaan usein uutta lattiaa pienemmällä kustannuksella helposti lisäaikaa vanhalle lattialle. 

Laminaattilattian maalausta suunnitellessa on hyvä pohtia, hoitaako työn itse vai kääntyykö ammattilaisen puoleen. On tärkeää harkita maalausprojektin kokonaisuutta ja sen vaatimuksia huolella. Lattian maalauksessa on huomioitava, millaisessa kulutuksessa maalattu lattia tulee olemaan ja tämän vuoksi on tärkeää valita oikeanlainen maali ja tehdä pohjatyöt huolellisesti.

Ammattilainen apuun?

Ammattitaitoinen maalari pystyy arvioimaan projektin kokonaistilanteen, oli kyseessä sitten pohjatyöt tai valmistelut. Ammattilaiset tietävät, mitkä maalit ja tarvikkeet sopivat parhaiten kyseiseen projektiin, mikä säästää aikaa ja vaivaa maalien valitsemiselta. He hallitsevat myös maalien käyttöohjeet, joten voit luottaa heidän ammattitaitoonsa. 

  • Kun suunnittelet yhdessä ammattilaisen kanssa laminaattilattian maalauksen lopputuloksen, jää pohjatyöt ja toteutus ammattilaiselle. Näin vältytään helposti tehtäviltä virheiltä sekä varmistutaan työn lopputuloksen laadukkuudesta ja kestävyydestä.
  • Lisäetuna ammattilaisen käyttämisessä on työn ja jäljen takuu, sekä yrityksen asianmukaiset vakuutukset. Kilpailutus on aina fiksua, sillä halvin vaihtoehto ei välttämättä takaa parasta laatua. Tee aina kirjallinen sopimus, johon sisällytät kaikki työvaiheet ja hinnat.
  • Kun ammattilainen tekee työn, voit hyödyntää kotitalousvähennystä, joka pienentää työn kustannuksia merkittävästi.

Laminaattilattian maalauksen esivalmistelut

Laminaattilattian maalaaminen vaatii huolelliset esivalmistelut ja pohjatyöt. Lattia kokee enemmän kulutusta kuin seinät tai kalusteet, joten puhtaan ja hyvin pohjustetun pinnan varmistaminen on ensiarvoisen tärkeää. Mikäli maalattava pinta on pölyinen tai likainen, maali ei tartu siihen kunnolla ja nämä seikat vaikuttavat merkittävästi lopputulokseen ja työn kestävyyteen.

Pohjatyöt aloitetaan tyhjentämällä maalattava tila ja tarvittaessa poistamalla jalkalistat ja mahdolliset kynnykset. Suojaa huolellisesti ne alueet, joita et halua maalattavan. Tarkasta lattian kunto ja tarvittaessa paikkaa naarmut ja kolot.

Työvälineiden ja tarvikkeiden hankinnassa on otettava huomioon lattian kunto ja materiaali. Tarvitaan sopivia pensseleitä, maalitelaa ja -vartta, hiekkapaperia tai hiomakonetta sekä paikkausaineita. Pese ja pyyhi maalattavat pinnat huolellisesti ennen seuraavia toimenpiteitä.

Pohjatyöt maalatessa laminaattilattiaa

Pohjatyötä jatketaan paikkaamalla kolot ja naarmut sopivilla tuotteilla. Laminaatin tiheydestä riippuen saatetaan tarvita laminaattilattian hiontaa. Imuroi ja pyyhi koko maalattava alue puhtaaksi.

Valitse oikea maali ja sävy huolella, sillä ne vaikuttavat lopputuloksen kestävyyteen ja ulkonäköön. Konsultoi tarvittaessa ammattilaista tai rautakaupan asiantuntijoita.

Tartuntapohjamaalin levitys on ensimmäinen askel varsinaisen maalauksen aloittamisessa. Anna sen kuivua ohjeiden mukaisesti. Aloita sitten pintojen maalaus. Sekoita maali hyvin ja testaa se pienelle alueelle ennen laajempaa maalaustyötä. Näin varmistut sävyn sopivuudesta sekä maalin soveltuvuudesta maalattavaan pintaan.

Aloita maalaus huoneen nurkasta ovelle päin. Maalaa alueita järjestelmällisesti, antaen jokaisen maalikerroksen kuivua maalin mukana tulleiden ohjeiden mukaisesti. Maalia levitetään lattiapintaan useampi kerros, riippuen sen ominaisuuksista ja peittävyydestä. Laminaattilattian maalauksen lopullinen kestävyys saavutetaan 2-4 viikon kuluttua.

Laminaatin maalauksen jälkeen

Maalauksen jälkeen poista teipit ja suojaukset pian, jotta maalipinnan reunat eivät vahingoitu. Pyyhi maaliroiskeet märällä liinalla ja tarkista työn jälki, jolloin voit vielä tehdä tarvittavia korjauksia maalipintaan. Pese työvälineet huolellisesti vedellä ja saippualla.

Maalijätteet on hävitettävä asianmukaisesti. Märkämaali luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi ja on toimitettava kierrätyspisteeseen. Kuivamaalit voi hävittää sekajätteiden mukana, mutta tyhjät ja kuivat purkit tulee lajitella kierrätykseen.

Maalatun lattian huolto

Laminaattilattian huoltoon kuuluu säännöllinen imurointi ja pyyhintä mopilla. Pesuaineena voi käyttää yleispesuaineita tai erityisesti laminaattilattialle tarkoitettuja puhdistusaineita. Lisäksi on tärkeää seurata ilmankosteutta ja lämpötiloja, erityisesti uudessa rakennuksessa.

Laminaattilattian maalauksen kustannukset – paljonko maalaukselle tulee hintaa?

Laminaattilattian maalauskustannuksiin vaikuttavat materiaalien ja tarvikkeiden hinnat. Työn hinta määräytyy pinta-alan, pohjatöiden ja lopullisen työn mukaan. Mikäli päädyt teettämään työn ammattilaisella, pyydä tarjous Sorcolorilta, niin suunnitellaan lattian käyttökohteeseen sopiva kokonaisuus.