06.10.2023

Tehosteseinän maalaaminen – Tehokas tapa tuoda uutta ilmettä tilaan

Tehosteseinä tarjoaa vaivattoman tavan tuoda väriä ja eloisuutta kotiin. Tehosteen valinnalla voidaan vaikuttaa tunnelmaan: räikeät värit ja tekstuurit piristävät, rauhallisemmat värit ja muodot rauhoittavat. Tehosteseinä voidaan tehdä vaivattomasti aiemman maalipinnan päälle.

Mikä on tehosteseinä?

Tehosteseinällä tarkoitetaan muista seinistä jollain tavalla erottuvaa seinää tai sen osaa. Vaikka haluaisit säilyttää kodin yleisen värimaailman rauhallisena, voit silti piristää tilan ilmettä mielenkiintoisella tehosteseinällä. Tehosteseinän maalaaminen on suhteellisen helppo ja vaivaton tapa päivittää tila trendien mukaisesti. Sillä voi myös olla suuri vaikutus huoneen tunnelmaan ja mittasuhteisiin. Tehosteseinä ohjaa katsetta tehokkaasti, koska se yleensä on ensimmäinen asia, joka kiinnittää huomion huoneeseen astuttaessa. Yksinkertaisimmillaan tehosteseinä voi olla seinä, joka on maalattu hieman tummemmalla sävyllä kuin muut seinät. Nykyään on saatavilla runsaasti erilaisia erikoismaaleja ja tekniikoita, joilla voit luoda näyttävän ja ainutlaatuisen tehosteseinän.

Ideoita tehosteseinän maalaamiseen

Voit luoda katseenkiinnittäjän käyttämällä kirkkaita värejä tai valitsemalla vain hieman tummemman sävyn seinäpinnalle, mutta jos haluat luoda uniikin ja mielenkiintoisen ilmeen tilaan, voit leikitellä erilaisilla maaleilla ja maalaustekniikoilla. Markkinoilla on monia erilaisia struktuuri- ja erikoismaaleja, joilla voit luoda betonipintaa jäljittelevän tai helmiäishohtoisen tehosteseinän. 

Aidosta kivirouheesta valmistetulla pinnoitteella voit luoda rouhean tekstuurin, jota tekee mieli koskettaa ohikulkiessaan. Yhdistelemällä erilaisia maaleja ja pinnoitteita ja kokeilemalla erilaisia tekniikoita voit luoda mielenkiintoisia kuvioita ja korkeuseroja, jotka tekevät seinästä elävämmän. Voit esimerkiksi maalata seinän yhdellä pohjavärillä ja telata toista väriä kevyesti ristiin rastiin. 

Voit myös luoda mielenkiintoisen pinnan käyttämällä yhtä sävyä ja levittämällä maalia telalla ristiin rastiin epäsäännöllisesti. Rohkea kokeilee erilaisia kuvioita, teipin ja sapluunoiden avulla. Niillä voit luoda tyylikkäitä graafisia kuvioita hieman vaaleammalla tai tummemmalla sävyllä ilman, että ne ovat liian räikeitä. Voit myös tehdä seinästä taideteoksen itse maalaamalla esimerkiksi sisustustarrojen tyyliä mukailevia tekstejä tai siluetteja.

Mitä pitää ottaa huomioon tehosteseinän maalaamisessa?

Vaikka tehosteseinän maalaamisessa kannattaa olla rohkea ja kokeilla erilaisia tekniikoita, on tärkeää ottaa huomioon muutamia seikkoja. Tehosteseinän sijainnilla ja maalauksella voi olla suuri vaikutus tilan tunnelmaan ja mittasuhteisiin, joten on hyvä harkita tarkasti ennen kuin ryhdyt maalaushommiin. Yleinen käsitys on, että vaaleat värit tekevät tilasta avaramman ja valoisamman, kun taas tummat värit saavat sen näyttämään pienemmältä ja tunnelmallisemmalta. Raitojen avulla voit myös luoda vaikutelman leveämmästä (vaakaraidat) tai korkeammasta (pystyraidat) tilasta. Tehosteseinän avulla voit myös ohjata katsetta pois niistä alueista, joita et halua erityisesti korostaa.

Sävyjen valinnan lisäksi valitsemaasi maalityyppiä kannattaa harkita tilan mukaan. Hohtavat helmiäismaalit eivät välttämättä toimi hyvin hämärissä tiloissa, koska ne eivät pääse heijastamaan valoa. Tummat sävyt voivat puolestaan pimentää tilaa entisestään, jos luonnonvaloa ei ole riittävästi saatavilla. Tässä tapauksessa voit harkita kohdevalojen käyttöä tehosteseinän korostamiseksi. Koska tehosteseinä kiinnittää huomion, voit myös hyödyntää sitä käytännöllisesti. Esimerkiksi tumma tehosteseinä voi toimia upeana kehyksenä olohuoneen taululle tai taideteokselle. Eteisessä vastakkainen seinä voi ohjata huomion pois likaisista kengistä ja matosta. Makuuhuoneessa tehosteseinä on yleensä parasta sijoittaa sängyn päätyyn. Tehosteseinä voi myös olla taideteos itsessään, kuten struktuuripinnoitteella toteutettu osio tai graafiset kuviot, jotka eivät tarvitse erillisiä tauluja.

Hyvin suunniteltu on puoliksi tehty

Kun olet löytänyt täydellisen maalin ja idean tehosteseinällesi, on työ vasta puoliksi tehty, sillä edessä on vielä täydellisen tehosteseinän toteutus. Jos erikoismaalien käyttö jännittää tai et ole varma, onnistutko valitsemallasi maalaustekniikalla, voit pyytää rohkeasti ammattilaisen apua. Näin voit olla varma, että lopputulos vastaa suunnitelmaasi. Jos värisävyjen valitseminen tuntuu haastavalta tai valinnanvaikeus iskee, ei huolta – autamme mielellämme sinua suunnitteluvaiheessa.

Esivalmistelut ja pohjatyöt

Ennen varsinaista maalausta on erittäin tärkeää tehdä kunnolliset esivalmistelut. Suojaa maalattavan alueen ympäristö ja siirrä kaikki ylimääräiset kalusteet ja esineet pois. Tarkasta huolellisesti seinäpinta mahdollisten kolojen, reikien ja halkeamien varalta. Näitä kohtia tasoitetaan tarvittaessa sopivilla tasoitteilla. Sen jälkeen hiotaan tasoitetut kohdat hiomapaperilla. Pohjamaalaa käsitellyt kohdat ja anna pohjamaalin kuivua huolellisesti. Toista käsittely tarvittaessa 1-2 kertaa.

Tehosteseinän maalaus

Ennen varsinaisen tehosteseinän maalaamisen aloittamista tarkista maalattavat pinnat ja varmista, että pohjatyöt on tehty huolellisesti. Sekoita maali huolellisesti ennen käyttöä. Rajaa reunat ja käsitellyt kohdat siveltimellä. Levitä maalia tasaisesti suurille maalattaville pinnoille (2-3 telan mitta) ja maalaa telalla yhdensuuntaisin vedoin. Vältä liiallista maalin käyttöä, jotta vältetään valumien muodostuminen. Työvälineinä käytä sivellintä ja telaa. Anna kuivua vähintään 2 tuntia ennen seuraavaa maalauskertaa.

Maalauksen jälkeen

Poista teipit ja suojaukset välittömästi maalauksen jälkeen, jotta ne eivät vahingoita kuivunutta maalipintaa. Pyyhi mahdolliset maaliroiskeet märällä liinalla. Jos huomaat maalaamattomia tai korjattavia kohtia, korjaa ne pikaisesti. Pese työvälineet vedellä ja saippualla seuraavaa käyttöä varten.

Maalijätteiden hävittäminen

Maalijätteiden asianmukainen hävittäminen on erittäin tärkeää. Älä jätä maalijätteitä luontoon tai muualle, jossa ne voivat päätyä ympäristöön. Märät maalit luokitellaan vaarallisiksi jätteiksi ja ne on toimitettava erilliseen kierrätyspisteeseen. Kuivat maalit ovat kaatopaikkajätettä, joten tyhjät ja kuivat maalipurkit laitetaan sekajätteisiin. Älä missään tapauksessa päästä maalituotteita viemäriin, vesistöön tai luontoon. Nestemäinen maalijäte tulee viedä ongelmajätekeräykseen. Tyhjät ja kuivat purkit ja pakkaukset tulee toimittaa kierrätykseen niiden materiaalin mukaisesti, kunhan ne ovat tyhjiä ja kuivia, eikä niissä ole jäljellä märkää maalia.

Maalaanko itse vai käytänkö ammattilaista maalaustyöhön?

Monesti ajatellaan, että maalaustyön tekemällä itse säästää aikaa ja rahaa. Kuitenkin on tärkeää huomata, että suunnittelematon maalausprojekti ilman riittävää perehtymistä voi aiheuttaa pettymyksiä. Ammattilainen pystyy arvioimaan kokonaistilanteen oikein, mukaan lukien pohja- ja valmistelutyöt. Monesti suunnitteluvaiheessa tulee esiin ajatus koko maalausproektin teettämisestä ammattilaisella. Tämä johtuu paitsi maalaustyön jäljestä myös kokonaisuuden hallinnasta.

Ammattilaiset osaavat valita sopivat maalit ja muut tarvittavat tuotteet, säästäen aikaa ja vaivaa maalien valinnassa. Näin ei tarvitse perehtyä käyttöohjeisiin, sillä ammattimaalarilla on kokemusta eri tuotteiden käytöstä. Ammattilaiselta tilatessa varmistut laadukkaasta lopputuloksesta. Lisäksi ammattilaisen tekemälle työlle ja sen jäljelle saa takuun. Ammattilaisilla on myös asianmukaiset vakuutukset ja he ottavat täyden vastuun tekemästään työstä. Kilpailuttaminen on aina järkevää, ja edullisin vaihtoehto ei aina tarkoita parasta laatua. Jokaisesta työstä on hyvä tehdä sopimus, johon sisällytetään kaikki toimenpiteet ja hinnat.

Ammattilaisen tekemästä työstä voi saada kotitalousvähennyksen, mikä pienentää teetetyn työn kustannuksia huomattavasti.