07.09.2023

Kestääkö kattosi tulevan talven?

Syksy ja talvi tuovat tullessaan paljon vettä, nestemäisenä tai lumena. Talon katto on tärkein väline kosteudelta suojautumisessa. Katto suojaa myös itse talon rakenteita kosteudelta. Vuotava tai huonosti huollettu katto on riski, joka voi johtaa kalliiseen kosteusvahinkoremonttiin tai lumen hallitsemattomaan putoamiseen katolta.

Miksi lumiesteet ovat niin tärkeä osa suomalaisia kattoja?

Lumiesteet ovat kattoturvallisuuden ydin arktisilla alueilla. Ne pitävät lumimassat hallinnassa ja estävät niiden yllättävän vyöryn maahan. Jos lumieste irtoaa, katolla oleva lumikuorma voi liikkua vapaasti ja aiheuttaa vahinkoa ihmisille ja omaisuudelle. Niin tärkeä kuin lumieste onkin, se on myös huonosti huollettuna riski katolle. Irronnut lumieste voi vaurioittaa kattoa ja mahdollistaa kosteuden tunkeutumisen rakenteisiin. Irrotessaan lumieste voi myös repiä kattomateriaalia mukanaan.

Miksi lumiesteet irtoavat?

Yleisimpiä syitä lumiesteiden irtoamiselle ovat puutteellinen kiinnitys, pitkäaikainen käyttö ja sääolosuhteiden aiheuttamat rasitukset. Huonokuntoiset kiinnikkeet tai hapertuneet osat voivat pettää suuren lumikuorman alla. Lumiesteet kannattaakin tarkastaa vuosittain samoin kuin muutkin kattoturvatuotteet ja vesikourut.

Näistä merkeistä tunnistat vaurioituneen lumiesteen:

  1. Lumieste on vääntynyt tai taipunut
  2. Kattomateriaalissa on lohkeamia tai syviä naarmuja
  3. Lumieste pääsee liikkumaan kun siitä ottaa kiinni

irronnut lumieste

Miten korjata irronnut lumieste?

Jos havaitset irronneen tai vaurioituneen lumiesteen on syytä toimia melko pikaisesti. Tonenäköisesti irronneen lumiesteen kiinnikkeistä tai ruuvinreijistä on riski veden valumiselle, katon rikkoutumiselle laajemmin tai pellin ruostumiselle. Irronnutta tai hajonnutta lumiestettä ei kannata alkaa itse korjaamaan, jos ei ole varma mitä tekee. Katon korjaus on aina ammattilaistyötä, koska vastuu työn onnistumisesta on suuri.

Irronneen tai hajonneen lumiesteen kohdalta katto täytyy korjata tai paikata, tarvittaessa jopa vaihtaa. Kattopellin tai tiilten alle laitetaan vahvikeruoteet, joihin lumieste voidaan kiinnittää. Peltikatolla käytetään tarkoitukseen sopivia erikoisruuveja, tiilikatossa asennus tehdään teräskoukulla, joka asennetaan tiilen alle, jolloin tiilen läpi ei tarvitse tehdä reikiä.

Katon korjaus- ja huoltopalvelut voit tilata Sorcolorilta kätevästi alla olevalla lomakkeella. Lisätietoja palvelusta löydät täältä.