Parvekkeen maalaus
17.07.2023

Betoniparvekkeen maalaus – Tehokas tapa parantaa viihtyvyyttä taloyhtiössä

Betoniparvekkeen maalaus tekee parvekkeesta paremman näköisen, mutta erityisesti se parantaa parvekkeen kestoikää. Maalaamalla voi luoda uuden ilmeen parvekkeelle ja samalla suojata sitä sääolosuhteilta ja kulumiselta.

Betonin maalaamiseen on olemassa erilaisia maaleja, joista valita omalle parvekkeelle sopiva. Yleensä käytettyjä vaihtoehtoja ovat betonimaalit ja epoksimaalit. Maali tulee valita sen mukaan, millaisia vaatimuksia parvekkeen käyttö ja sijainti asettavat.

Lue eteenpäin, jos sinua kiinnostaa parvekkeen betonilattian maalaus ja parvekkeen maalaus yleensäkin. Käymme läpi maalin valintaa ja maalausohjeita. 

Maalin valinta betoniparvekkeelle

Kun päätät maalata betoniparvekkeen, alkuun sinun tulee valita käytettävät maalit. Valittu maali riippuu esimerkiksi haluamastasi lopputuloksesta, mutta myös sijainnista ja sääolosuhteista. Parvekkeen betoniseinien maalaus ja lattian maalaus ei onnnistu ilman oikeita tarvikkeita!

Yleensä betonilattian maalaus suoritetaan vesi- tai tärpättiohenteisilla maaleilla. Maalin tulee olla valmistettu nimenomaan betonipinnalle, jotta se suojaa ja pysyy paikoillaan pitkän aikaa. Toisaalta maalin tulee olla myös ulkomaalia, koska suurin osa parvekkeista altistuu sääolosuhteille ja Suomen vaihteleville lämpötiloille.

Paras maalaustulos saadaan useilla maalikerroksilla, joissa alinta kerrosta on ohennettu mahdollisimman paljon. Ohennettu maali imeytyy paremmin betoniin. Erityisesti useampi kerros kannattaa maalata, jos oma parveke altistuu voimakkaalle kulutukselle. Kulutusta aiheuttavat nimenomaa sääolot, mutta myös kalusteiden siirtely ja parvekkeella oleskelu. Useita kerroksia maalattaessa kannattaa harkita kaksikomponenttista epoksimaalia, jolla useampi maalikerros saadaan aikaan helposti. 

Pidä esimerkiksi nämä asiat mielessä maalia valittaessa:

 • Onko parveke suojattu (katos ja lasitus) vai altis sääolosuhteille?
 • Onko tavoitteena parvekkeen betonilattian maalaus vai myös seinien ja katon maalaus?
 • Asutko sijainnissa, jossa on korroosiota aiheuttavat olosuhteet (esim. meren rannalla)?
 • Minkä näköisen ja tyylisen parvekkeen haluat? 
 • Paljonko olet budjetoinut rahaa parvekkeen maalaamiseen?
 • Muista valita betonille ja ulkokäyttöön tarkoitettu maali!

Ohjeet: Betoniparvekkeen maalaus

Betoniparvekkeen maalaus voi joko parantaa tai pahentaa parvekkeesi tilannetta. Tärkeää on siisti maalausjälki sekä oikeat materiaalit juuri sinun parvekettasi ajatellen. Alta löydät vaihe vaiheelta etenevät ohjeet. Tutustu niihin ja pohdi, saatko työn toteutettua riittävän hyvin, jotta projekti ei muutu kalliimmaksi kuin kuvittelit. Parvekkeen maalaus voi alkuun tuntua helpolta, mutta maalin tasaiseksi saaminen ja materiaalien valinta ei ole yksioikoinen juttu.

Näin betoninparvekkeen maalausprojekti yleensä etenee:

Valmistelu:
 • Ennen maalaamista varmista, että betonipinta on puhdas ja kuiva. Poista liat ja roskat harjaamalla tai pesemällä. Anna kuivua!
 • Tarkista, onko betonipinnassa halkeamia tai epätasaisuuksia. Täytä halkeamat ja tasoita pinta ennen maalausta.
 • Valitse sopiva maali ja hanki sitä tarpeeksi
Maalaus:
 • Käytä telaa ja jatkovartta. Parvekkeen betoniseinien maalaus onnistuu niillä helpommin.
 • Aloita maalaaminen parvekkeen kauimmaisesta nurkasta ja etene tasaisin vedoin kohti toista päätä. 
 • Tarvittaessa voit maalata myös useamman kerroksen. Ensimmäinen kerros kannattaa levittää ohennetulla maalilla, jotta se imeytyy paremmin betoniin. Päällimmäinen kerros levitetään täysin ohentamattomana.
Kuivuminen:
 • Anna maalin kuivua valmistajan ohjeiden mukaan ennen käyttöönottoa.
 • Vältä kävelyä vasta maalatulla pinnalla, äläkä aseta parvekekalusteita sille ennen kuin maali on täysin kuivunut ja kovettunut. 
Suojaus:
 • Pidennä maalin kestoa, kuntoa ja käyttöikää levittämällä sen päälle vielä suojakerros. Suojakerros voi olla esimerkiksi lakkaa tai vesitiivistä pinnoitetta.
 • Käytä parveketta varoen, jotta maalipinta säilyy hyvässä kunnossa pitkään.

Oikein suoritettuna maalaus voi luoda parvekkeelle uuden ilmeen ja pidentää sen käyttöikää. Vasta maalattu parveke hurmaa vieraat ja saa naapurit kateellisiksi. Itse maalaaminen on mahdollista, mutta siinä on aina riskinsä. Siksi on suositeltavaa palkata aina ammattilainen suorittamaan työ. Ammattilaiselta betoniparvekkeen maalaus onnistuu nopeasti ja erinomaisella lopputuloksella.

Betoniparvekkeen maalaus – viisi vinkkiä

 1. Ennakkovalmistelut – Hanki oikeaa maalia, pensselit ja telat sekä puhdistusvälineet.
 2. Maalauksen valmistelu –  Puhdista maalattava pinta ja varmista, että se on kuiva.
 3. Maalaus – Käytä telaa, aloita kauimmasta nurkasta, tarvittaessa maalaa useampi kerros.
 4. Kuivuminen – Anna maalin kuivua hyvin ennen käyttöönottoa.
 5. Suojaus – Pidennä uuden maalipinnan kestoa lakalla tai vedenpitävää pinnoitteella.

Sorcolor on luotettava kumppani maalaus- ja pinnoitustarpeisiisi. 

Maalaamme kerrostalot, rivitalot ja luhtitalot niin sisältä kuin ulkoa. Yli 10 000 maalatun kohteen kokemuksella voimme taata realistisen ja pitävän aikataulun. Meillä on yli 400 työntekijää, joten tarvittaessa meiltä onnistuvat maalaustyöt nopeallakin aikataululla.