Hirsiseinän maalaus
05.03.2018

Hirsiseinän maalaus

Hirsiseinän maalaus on ehkä eniten keskustelua herättävä maalaustoimenpide taloissa. Yleisesti todetaan, että lateksit on syytä unohtaa ja talo on maalattava öljymaalilla, koska hirsitalon kuuluu hengittää.

Onko öljy- vai lateksimaali parempi hirsiseinän maalaamiseen?

Sorcolorin blogissa on aikaisemminkin käsitelty termiä hengittävyys, josta on syytä puhua sen oikealla nimellä, ”vesihöyryn läpäisykyky”. Lateksimaalin eli vesiohenteisen maalin maine varsinkin vanhempien ihmisten sekä perinnerakentamista kannattavien keskuudessa on huono. Totta on, että ensimmäiset lateksimaalit olivat vesihöyryn läpäisykyvyn (hengittävyyden) kannalta heikkoja. Painovoimaisella ilmanvaihdolla varustetuissa taloissa ilmeni ongelmia ulkoverhouksen kosteudella ja lahoamisella.

Nykyään vesiohenteisilla maaleilla vesihöyryn läpäisykyky on tutkimusten mukaan jopa parempi kuin öljymaaleilla. Vuosikymmenten aikana maalinvalmistajat ovat siirtäneet tuotekehitysrahoja enemmän ja enemmän vesiohenteisten maalien kehittämiseen. Öljymaali sinällään on toki myös hyvä vaihtoehto hirrelle tai minkä tahansa puun maalaamiseen. Öljymaalin ongelmiin tosin lukeutuu sen heikko vesihöyryn läpäisykyky muutaman ensimmäisen vuoden aikana, haalistuminen UV-valon vaikutuksesta sekä sen pintaan helpommin tarttuvat epäpuhtaudet. EU-asetusten myötä myös sinkin ja lyijyn poistuminen öljymaaleista merkitsi niiden ominaisuuksien heikkenemistä. Erityisesti mustatäplähometta vastaan.

Puunsuoja jättää puun muodot näkyviin hirsiseinässä

Erilaisiin hirsiin sopii vesiohenteisista erinomaisesti kuultava tai peittävä puunsuoja. Kuultavia puunsuojia on sekä liuotinohenteisena että vesiohenteisena. Peittävät suojat puulle (esim. Tikkurilan Vinha) ovat nykyisin lähes yksistään vesiohenteisia. Kuultava puunsuoja jättää puun profiilin selkeästi näkyviin. Peittävä puunsuoja taas on lähelle samaa kuin maali, mutta jää kalvoltaan ohuemmaksi ja jättää puun eri muodot selkeämmin näkyviin kuin maali.

Pohjusta hirsiseinä rakentamisen jälkeen

Hirsiseinä kannattaa aina pohjustaa mahdollisimman pian rakentamisen jälkeen. Pohjusteen tarkoitus hirsiseinässä on estää auringonvalon aiheuttamaa puun nukkaantumista ja harmaantumista sekä kosteuden aiheuttamaa sinistäjä-, home- ja lahottajasienien kasvua. Pohjuste auttaa myös pintakerroksia levittymään tasaisemmin, sekä estää hyvin mm. oksien läpilyönnin. Pohjusteen jälkeen pinta maalataan kuullotteella tai peittävä suojalla.

Hirsiseinän maalaamisessa voit luottaa aina ammattilaisen apuun

Vaihtoehtoja hirsiseinän maalaamiselle siis löytyy runsaasti. Ammattilaisen toteuttamana hirsiseinän maalausjälki on varmuudella hyvällä tasolla ja kestävä. Me Sorcolorilla teemme hirsiseinän maalauksen aina asiakkaan toiveiden mukaisesti, mutta annamme myös oman suosituksen kauniin, tasaisen ja kestävän lopputuloksen saamiseksi. Vuosien kokemuksella hirsitalojen ja -mökkien maalauksesta tiedämme, että meidän tekemää lopputulosta kelpaa ihastella vähintäänkin maalinvalmistajien ohjeiden mukaisen huoltomaalausvälin ajan.