Väitteitä talon maalauksesta – totta vai tarua?

Parasta maalia tehtiin 80-luvulla

Totta ja tarua. Öljymaalien osalta näin on jokseenkin ollutkin. 80-luvulla maaleissa käytettiin mm. lyijyä ja sinkkiä, jotka poistuivat viimeistään Euroopan Unionin direktiivien myötä. Vesiohenteisten maalien kohdalla taas on käynyt päinvastoin, kaikilta ominaisuuksiltaan ne ovat parantuneet voimakkaan tuotekehityksen myötä.

Öljymaali ja punamultamaali hengittävät, lateksi tai vesiohenteiset ei.

Tarua. Jos hengittävyydellä tarkoitetaan maalin höyrynläpäisykykyä, öljymaalilla se alkaa vasta silloin, kun maali liituuntuu. Vesiohenteisen höyrynläpäisykyky on öljymaalia moninkertaisesti parempi.

Peltikatto pitää maalata aina pensselillä

Tarua. Tiedätkö autoa, joka olisi maalattu pensselillä? Liuotinohenteisen peltikattomaalin osalta näin on, mutta vesiohenteisen kohdalla vetolujuustestit eivät osoita pensselöinnistä olevan mitään hyötyä. Maalin kiinnittyminen on kemiallinen prosessi, eikä pelti itsessään ime maalia.

Talo on maalattava ennen juhannusta, kun on riittävän kuivaa.

Tarua. Nykyaikaisella vesiohenteisella maalilla ilmankosteudella ei ole maalaushetkellä kovinkaan suurta merkitystä. Juhannus ei muutenkaan määritä maalausolosuhteita Suomessa. Lokakuussa voi olla parempi maalata kuin kesäkuussa. Maalauksen onnistumisen kannalta merkityksellistä on maalattavan alustan kuivuus, riittävän korkea lämpötila ( +5 c ), sekä oikeanlaiset työmenetelmät.

Pesun jälkeen on odotettava pari viikkoa ennen kuin voi maalata

Tarua. Kuumassa auringonpaisteessa seinä kuivuu muutamassa tunnissa, mutta varmuuden vuoksi on hyvä odottaa yksi vuorokausi ennen maalaustyön aloittamista.

Vesiohenteisen maalin voi maalata öljymaalin päälle

Totta. Näin voi tehdä, kunhan varmistetaan vesiohenteisen tarttuvuus öljymaalin päälle oikeanlaisilla pohjatöillä. Öljymaalia ei kuitenkaan voi laittaa vesiohenteisen päälle, koska öljymaalin liuotinaineet ovat vesiohenteisen maalin liuotinaineita voimakkaampia.