KAMPANJA: Arvomme ilmaisen maalauksen toukokuussa. Lue lisää

Arvomme ilmaisen maalauksen. Lue lisää

Talon värin valinta – Vinkit oikean sävyn valitsemiseen

Kun suunnittelet talosi maalausta, nousee väistämättä esiin kysymys: millä värillä talo maalataan? Talon värin valinta voi olla haastava tehtävä, mutta oikean sävyn löytäminen on olennainen osa kodin ulkonäön ja arvon parantamista. Tässä blogipostauksessa jaamme hyödyllisiä vinkkejä talon värin valintaan, jotta voit tehdä päätöksen, jonka takana on helppo seistä vuosienkin päästä.

Tutkaile ympäristöäsi

Ennen kuin valitset maalisävyn talollesi, kannattaa ottaa ympäristö ja naapurusto huomioon. Onko alueellasi tiettyjä rakennustyylejä tai värimaailmoja, jotka vallitsevat? Valitse sävy, joka sopii hyvin ympäristöön ja sulautuu luontevasti naapurustoon. Ulkomaalauksen värin valinnassa on mietittävä oman mielipiteen lisäksi alueen kaavamääräyksiä, muita ulkorakennuksia ja kasvillisuutta. Lisäksi oman perheesi jälkeen toiseksi eniten taloasi ja sen väriä katsoo naapurisi. Ei siis ole hassumpi ajatus kertoa myös naapurille värin valinnasta. 

Trendit vs. Klassikot

Trendit tulevat ja menevät, mutta klassikot pysyvät. Trendivärit voivat houkutella, mutta valinnassa kannattaa miettiä mikä väri on lopulta eniten juuri sinun mieleesi. Perinteisesti taloja maalataan esimerkiksi harmaan, keltaisen ja punaisen eri sävyillä. Tällä hetkellä ulkomaalauksessa päätään ovat nostaneet mustan ja valkoisen lisäksi ruskeat ja tummanvihreät värit. Värikartat ovat erinomainen apuväline ulkomaalauksen värin valinnassa. Sen avulla voit vertailla kymmeniä erilaisia värejä keskenään ja löytää suosikkisi! Tutustu Teknoksen ulkovärikarttaan.

Testaa, testaa ja vielä kerran testaa!

Ennen lopullisen päätöksen tekemistä on suositeltavaa testata eri värivaihtoehtoja. Valittu väri näyttää hyvin erilaiselta aamulla auringon noustessa kuin keskipäivällä pilvisellä säällä tai auringon porottaessa täydeltä taivaalta. 

Vaikka olet saattanut löytääkin mielestäsi täydellisen värin, on silti suositeltavaa tehdä koemaalaus saadaksesi varmuuden omalle päätökselle. Koemaalauksen avulla näet, miltä valittu sävy näyttää todellisessa ympäristössä, eri vuorokauden aikoina ja erilaisissa sääolosuhteissa. 

Rautakaupat myyvät pieniä maalipurkkeja, joilla teet koemaalauksen helposti. Koemaalaus olisi tärkeää tehdä samanlaiselle materiaalille, johon maalaus lopulta tehdään. Usein koemaalauksessa käytetään irtolevyä, jota voi liikutella talon eri seinille. Tällä voidaan varmistua siitä, miltä väri näyttää eri valaistuksessa. Tee koemaalaus riittävän suuressa koossa ja maalikerroksen tulee olla peittävä. Värivaihtoehtojen tarkastelu onnistuu parhaiten, kun koemaalaukset ovat riittävän kaukana toisistaan rakennusten eri seinillä. Älä siis unohda koemaalausta, sillä se voi auttaa sinua tekemään parempia päätöksiä ja auttaa varmistamaan onnistuneen lopputuloksen ulkomaalauksessa.

Ota ammattilaisten asiantuntemus avuksi

Kun etsit sopivaa väriä talosi ulkomaalaukseen, ammattilaisten hyödyntäminen voi olla avain onnistuneeseen lopputulokseen. Ammattilaiset, kuten maalausalan asiantuntijat, tai rautakaupan myyjät voivat tarjota arvokasta apua ja neuvoja värien valinnassa. Joten älä ota turhan suurta stressiä värin valinnasta, vaan pyydä apua ammattilaisilta ja löydät taatusti talollesi oikean värin!

Nopea kertaus vielä ulkovärin valinnan vaiheista: 

  • Ota ympäristö ja kaavamääräykset huomioon.
  • Mieti trendien sijaan omaa mielipidettäsi.
  • Ota värikartat päätöksen tueksi.
  • Tee koemaalaus irtolevylle tai talon seinään.
  • Kysy apua ammattilaisilta.

Näillä vinkeillä löydät varmasti talollesi juuri oikean maalisävyn, jota mielellään katsoo päivittäin seuraavat vuodet. Koko prosessissa tärkeintä on kuitenkin muistaa, että vaikka värioppaat ovat hyödyllisiä, lopullinen päätös on aina sinun – koska kuka muu tuntisi kotisi sinua paremmin?

Tutustu myös sisämaalauksen värin valintaan.

Lataa maksuton opas!

Täytä yhteystietosi niin saat oppaan heti käyttöösi. Oppaan avulla saat:

  • kattavat suositukset ja vinkit, miten voit itse huoltaa talon ulkoverhousta
  • selkeän listan ja ohjeet, jonka avulla tarkistat ulkoverhouksesi kunnon vuosittain
  • tietoa talon maalauksesta

Tilaa maksuton kartoituskäynti alueesi edustajalta!

Selvitämme rakennuksesi tarpeet ja annamme sinulle yksityiskohtaisen katsauksen maalaustyön tarpeellisuudesta, parhaista toteutusvaihtoehdoista ja kustannuksista.

Maksuton kartoituskäynti

Lähettämällä viestin hyväksyt tietosuojakäytäntömme