Rännien puhdistus
31.07.2020

Rännien puhdistus: näin se tehdään oikein

Rännien puhdistus on yksinkertaisimmillaan helppo toimenpide ja siihen on useita eri tapoja.

Rännikourujen putsaaminen onnistuu katolta, tikkailta tai maasta siihen tarkoitetulla apuvälineellä. Katolta ja tikkailta toimittaessa työturvallisuus on otettava vakavasti ja käytettävä katolla valjaita ja tikkailla huomioitava alusta ja minimoitava kaatumisen riski.

Rännien puhdistuksen tekotapaa tärkeämpää on puhdistuksen suorittaminen riittävän usein. Jos talon lähellä on puita, rännit on yleensä puhdistettava vuosittain.

Paras ajankohta puhdistukselle on syksyllä lehtien putoamisen jälkeen, jolloin kourut ovat puhtaat talven ajan ja pitkälle seuraavaan kesään. Puista tippuvat lehdet täyttävät kourut tehokkaasti ja siitä syystä pitkäaikaisin vaikutus saadaan putsaamalla kourut syksyllä lehtien tiputtua puista.

Rännikourujen putsaamisen lisäksi kannattaa aina samalla tarkistaa mahdolliset vuodot kouruissa ja varmistaa syöksytorvien vetävyys tukkojen varalta.

Maalaustöissä tulee usein vastaan tilanteita, jossa nähdään mitä tapahtuu ränneille, kun niitä ei ole säännöllisesti puhdistettu. Yleensä ensimmäisenä otsalauta kourun takana alkaa lahoaa, kun vesi roiskuu täydestä kourusta otsalautaan. Lauta likaantuu ja pysyy kosteana pitkään ja alkaa lahota.

Seuraavaksi alkaa kärsiä seinä kourun alla. Likaa roiskuu kourusta seinälle ja seinä likaantuu ruman näköiseksi. Riittävän pitkän ajan kuluttua jatkuva kosteus alkaa lahottamaan myös seinää. 

Seinän lahoamista voi aiheuttaa myös kourussa oleva reikä, josta valuva vesi pitää alla olevia puuosia kosteana.

Usein lahonneet puut paljastuvat vasta talon huoltomaalauksen yhteydessä ja nostavat silloin maalauksen kustannusta.

Mikäli rännien puhdistuksen yhteydessä kouruissa ilmenee vuotokohtia tai muita haasteita, kannattaa pyytää sadevesijärjestelmien asiantuntija kartoittamaan tilanne. Monet yritykset tekevät rännien kuntotarkastuksen ilmaiseksi ja katsovat samalla, että sadevedenpoistojärjestelmä on kaikin puolin toimiva. Tällaisia ilmaisia kartoituksia tekee Suomen laajuisesti esimerkiksi Sadex.

Joskus kourujen putsaaminen ei onnistu itse maaston, talon korkeuden tai katon jyrkkyyden takia. Tällöin kannattaa kääntyä putsauksessa ammattilaisen puoleen. Sorcolorilta löytyy palvelu nimeltä Kattoremontin Tappaja, jossa rännien lisäksi putsataan koko katto ja tehdään tarvittavat tarkastukset vuosittain.

Lue lisää katon huoltopalvelusta