Kattoremontti vai katon huolto
03.08.2020

Milloin kattoremontti on tarpeellinen? Milloin huolto riittää?

Kokemuksemme mukaan kattoremontteja tehdään usein katoille, jotka säilyisivät vielä pitkään hyvänä oikeilla huoltotoimenpiteillä. Toisaalta meitä usein kysellään maalaamaan katoille, joille ainut järkevä ratkaisu on kattoremontti.

Mistä voit siis tietää, riittääkö katollesi huolto vai tarvitaanko kallis kattoremontti?

Tähän on muutamia nyrkkisääntöjä, joiden perusteella voit itse arvioida kattosi tilannetta:

Kattoremontin tarve tiilikatolla

Tiilikatolla ensimmäinen tarkastettava asia on rikkoontuneiden tiilien määrä. Jos tiilistä on merkittävä osa rikkoutunut (yli 20%), todennäköisesti ehjät tiilet ovat myös huonossa kunnossa ja kattoremontti on ajankohtainen. Kattoremonttiin päädytään myös, jos tiilikatto ei kestä kävellä, vaan tiilet hajoavat jalan alla.

Esimerkiksi sammaleen määrästä ei suoraan voida päätellä kattoremontin tarvetta, vaan pitää arvioida tiilen kunto. Sammalkerros katolla on selkeä merkki siitä, että tiilikatto tulisi huoltaa heti.

Kattoremontin tarve peltikatolla

Peltikatolla määräävä tekijä on ruoste. Jos peltikatto on päässyt ruostumaan pahasti, pohjatyöt nostavat maalauksen hinnan lähelle kattoremonttia. Uusi katto on siinä tapauksessa järkevin vaihtoehto. Muussa tapauksessa peltikatto on yleensä huollettavissa kuntoon.

Pienet yksittäiset reiät peltikatossa tai läpivientien vuodot onnistuu korjata huollon aikana, eivätkä ne vaadi automaattisesti kattoremonttia.

Rakenteelliset ongelmat

Kattoremontti voi myös olla järkevä vaihtoehto, jos katossa on huollon tarpeiden lisäksi rakenteellisia ongelmia. Rakenteelliset ongelmat vaativat perusteellisemman katon kuntotarkastuksen ja useimmiten niitä ei voida havaita suoraan ulkopuolelta.

Rakenteellisista ongelmista yleisin on puutteellisesti hoidettu yläpohjan tuuletus. Sen lopputuloksena rakenteet ovat kastuneet ja ovat vuosien aikana mädäntyneet vaihtokuntoon. Tässä tapauksessa kattoremontti jää ainoaksi järkeväksi vaihtoehdoksi.

Meillä Sorcolorilla on periaatteena löytää aina asiakkaalle järkevin ratkaisu. Tarjouskäynnin yhteydessä katon ongelmat käydään tarkasti läpi. Remonttikuntoisille katoille emme tarjoa pesua tai maalausta ollenkaan, vaan suosittelemme siinä tapauksessa kattoremonttia.

Lue lisää tiilikaton huollosta.