24.04.2017

Milloin on hyvä sää maalata?

Aina on hyvä sää grillata, mutta milloin on hyvä sää maalata talo? Pitääkö talo olla maalattuna ennen juhannusta, jolloin on riittävän kuivaa maalin kuivumiselle. Entä voiko terassin sisäkattoa maalata, kun sataa vettä?

Maalauksen täydelliselle onnistumiselle ehdoton vaatimus on maalattavan alustan riittävä kuivuus, enintään 18 % puun kuivapainosta (MaalausRYL 2012). Maalin tulee myös kuivua ennen vesisadetta, jotta pinnasta ei tule harmaa tai laikukas. Suorassa auringonpaisteessa ei tule maalata, jotta maalin ohenneaineet eivät haihdu liian nopeasti ja kalvo muodostuu oikeanlaiseksi. Toisin sanoen vaarana on että maali käpristyy seinään ja irtoaa siitä ennenaikasesti.

Aikanaan öljymaaleilla maalattaessa kuivilla säillä oli suurempi merkitys, koska öljymaalit kuivuivat erittäin hitaasti. Ongelmaksi muodostui yökasteen jääminen maalin pinnalle, jolloin maali jäi harmaaksi. Nykyisillä vesiohenteisilla maaleilla ilmankosteudella ei siis ole niin suurta merkitystä.

Voiko siis vesisateessa maalata? Mikäli sade itsessään ei osu maalattavaan pintaan ennen tai jälkeen maalauksen, ei vesisateesta ole haittaa. Katon maalaus ei tietenkään onnistu missään tihkusateessa, seinänkin huonosti, mutta esimerkiksi sisäkatokset ja räystäät hoituvat täysin ilman ongelmia.

Kylmässä Pohjolassa ilmasto tuo siis omat haasteensa ulkomaalauksen onnistumiselle, mutta eteläisessä Suomessa maalauskausi modernein menetelmin nykyaikaisilla maaleilla ulottuu maaliskuusta lokakuulle, lopputuloksesta tinkimättä.