28.07.2023

Punamultamaalin käyttö ja ominaisuudet – vinkkejä perinnerakentajalle

Punamultamaali on perinteinen keittomaali, jonka rakenne perustuu kasvitärkkelyksen ja rautasulfaattin yhdistelmään. Suomessa punamultamaalien käyttö yleistyi 1500-luvulta alkaen. Punamullalla on maalattu perinteisesti puuseiniä, erityisesti hirsiä tai karkeapintaisia lautoja, jotka ovat joko maalaamattomia tai aiemmin käsitelty punamullalla.

 

Mitä on punamultamaali?

Punamultamaalia valmistetaan keittämällä hitaasti veden, rautasulfaatin ja ruisjauhojen seosta. Lisäksi punamultamaalissa on yleensä pellavaöljyä tarttuvuuden lisäämiseksi. Rautasulfaatti suojaa maalattua pintaa homeelta ja muulta kasvustolta, ruisjauhojen tärkkelys vaikuttaa maalin koostumukseen ja sidosteisuuteen. Maaliin voidaan lisätä myös suolaa säilyvyyden parantamiseksi.

Punamultamaali on yleensä punaista, mutta se voi olla myös keltaista, vihreää, valkoista tai mustaa, riippuen väriaineena käytetystä maa-aineksesta. Historiallisesti punamulta oli yleisin sävy sen helpon ja edullisen saatavuuden vuoksi. Suomessa sitä on valmistettu rautamalmin sivutuotteena saadusta punamultapigmentistä, mutta sitä esiintyy myös maaperässä. Punamultamaalin pääainekset ovat ruisjauho ja rautasulfaatti. Nämä tummat ainesosat yhdistyvät kauniisti muodostaen punaisen sävyn. Keltamullan valmistukseen käytetään vehnäjauhoja sekä kalliimpia sinkkisulfaatteja.

Kuinka erottaa punamultamaali muista maaleista?

Punamultamaalilla on tunnusmerkkejä, joista yksi on sen antama karkea pinta puulle Punamultamaalin tunnistaa myös siitä, että pyyhkäistessä kädellä talon seinää käteen jää punaista pigmenttiä. Kun punamultamaalilla maalattu seinä kastuu sateessa, se tummuu, koska maalin pinnalle ei synny kastumista estävää kalvoa. Vertailukohtana vanhan öljymaalin tunnistaa halkeilevasta maalipinnasta, kun taas vesiohenteisen maalin tunnistaa hilseilevästä ja suurina lastuina irtoilevasta maalipinnasta. Myös öljypitoiset akrylaattimaalit voivat vanhentuessaan liituuntua, minkä seurauksena seinää pyyhkaistessä käteen voi jäädä maalin väripigmenttiä. Jos olet epävarma vanhan maalin tyypistä, kysy apua asiantuntijalta. 

Punamultamaalille sopivat käyttökohteet ja pintamateriaalit

Punamultamaalia käytetään yleisesti vanhoissa rakennuksissa, mutta se sopii myös uusille rakennuksille. Tyypillisiä kohteita ovat hirsiseinät ja karkeapintaiset laudat, eli puutalojen maalaus. Maalattavien pintojen tulee olla joko maalaamattomia tai aiemmin punamullalla käsiteltyjä. Ennen punamultamaalilla maalaamista on tärkeää selvittää, millä maalilla talo on aikaisemmin maalattu. 

Jos aikaisemmin maalattu seinä on öljy- tai lateksimaalilla käsitelty, vanha maali tulee poistaa kokonaan ennen punamultamaalilla maalaamista. Tällaisiin tilanteisiin sopii vernissalla vahvistettu punamulta, joka parantaa tarttuvuutta haastaville pinnoille.

Voiko punamultamaalin päälle maalata muulla maalilla?

Pääsääntöisesti punamultamaalin päälle voi maalata ainoastaan punamultamaalilla tai muilla keittomaaleilla. Keittomaaleja on nykyään saatavilla myös muita värejä, kuten keltaisena, vihreänä, harmaana tai ruskeana. Suositeltavaa on maalata punamultamaalin päälle samanlaisella keittomaalilla, jolla pinta on aikaisemmin käsitelty. Erikoistapauksissa myös joitain öljymaaleja, kuten Virtasen 4 öljyn maalia voidaan käyttää punamullan päällä, mutta tähän kannattaa kysyä aina maalivalmistajalta ohjeet tai pyytää asiantuntija ilmaiselle arviokäynnille.

Mikä on paras sää punamultamaalilla maalaamiseen?

Maalaaminen on suositeltavaa tehdä pilvipoutaisella säällä, lämpötilan ollessa yli +5°C ja ilman suhteellisen kosteuden ollessa alle 90%. Hitaampi kuivuminen parantaa lopputuloksen kestävyyttä, joten suorassa auringonpaisteessa talon maalaamista kannattaa välttää. Sadepäivän jälkeen maalaaminen ei ole ongelma. 

Kuinka hyvin punamultamaalattu seinäpinta kestää?

Punamullalla maalatun pinnan kesto on yleensä 10–15 vuotta. Aurinko haalistaa maalia ajan myötä, kuin myös sade ja talviset sääolosuhteet. Rakennuksen sijainti, kuten meren läheisyys, voi myös vaikuttaa maalin kulumiseen. 

Punamultamaalin erikoisominaisuus on sen lähes täydellinen hengittävyys. Maalipinta päästää vettä lävitseen, jolloin seinä kastuu, mutta myös vapauttaa kosteuden rakenteista. Tämä on hyvä ominaisuus, jos talo on muuten hyvin rakennettu ja suojattu kosteudelta. 

Vinkkejä punamultamaalin hankintaan

Punamultamaaleja myydään myös nimellä punamaali. Maalia hankkiessa kannattaakin olla tarkkana. Punamaaleina myydään myös punamulla värisiä maaleja, jotka eivät ole aitoja punamultamaaleja ja näin eivät välttämättä sovellu punamullan päälle maalattaviksi. Eri valmistajien punamultamaalit on myös valmistettu erilaisilla resepteillä, joten kaikkien ominaisuudet eivät ole täysin samanlaisia. Lisäksi punamultamaaleissa voidaan käyttää erilaisia lisäaineita, kuten erilaisia öljyjä tai erilaisia säilöntäaineita, kuten suolaa. Myös maalin keittotapa vaikuttaa sen ominaisuuksiin. Kysy myyjältä maalin ominaisuuksista ennen ostopäätöksen tekoa. Voit kääntyä myös Sorcolorin asiantuntijan puoleen maalaukseen liittyvissä kysymyksissä soittamalla numeroon 0103919410

Huolellisesti tehtynä punamultamaalilla maalaaminen tuo perinteikkään ja kauniin lopputuloksen, joka kestää aikaa ja säilyttää rakennuksen historiallisen ilmeen.