25.01.2022

4 merkkiä siitä että talosi pitäisi maalata

Siisti koti on hyvän elämän lähtökohta eivätkä talosi ulkoseinät ole tässä poikkeus. Ulkoseinät ovat ensimmäinen asia, jonka vieraat tai potentiaaliset ostajat näkevät talostasi. Ensivaikutelma on tärkein eli talon maalaus sekä ulkoseinien maalin pitäminen kauniin ja uuden näköisenä on kaikki kaikessa.

Maalipinnan tarpeellisuus tulee aliarvioitua helposti. Upouuden maalikerroksen lisääminen luo uudistuneen ilmeen talolle. Eikä kyse ole vain vieraiden ja ostajien miellyttämisestä vaan kaunis ulkomaalaus on ensimmäinen asia, jonka sinä näet palatessasi kotiin pitkän työpäivän jälkeen.

Mutta maalauksessa ei ole kyse pelkästään visuaalisen hyödyn tavoittelusta! Kodin ulkomaalaus pitää seinät hyvässä kunnossa pidempää.

Miksi talo kannattaa maalata?

Omakotitalon maalaus tuo monia hyötyjä talonomistajalle. Niistä ilmeisin tietenkin talon uudistunut ulkonäkö. Mikään ei ole ikuista vaan maali alkaa ajan myötä halkeilla, haalistua ja hilseillä. Eikä vuosia sitten valittu värikään välttämättä enää näytä omistajan silmään hyvältä. Jos talosi kaipaa uuden upeamman ulkokuoren tai sinä vaihtelua elämääsi, kannattaa alkaa harkita ulkoseinien maalaamista.

Kuten jo mainitsimme, kyse ei ole vain ulkonäöstä. Taloja ei maalata mielessä pelkkä puupinnan värin peittäminen uudella. Maalipinta on ensimmäinen suojakerros kovia sääolosuhteita vastaan. Sade, myrskysää tai palloa seinää vasten pomputtelevat lapset kohtaavat ensimmäisenä maalin, joka on helpompaa uusia kuin itse seinämateriaali. Eli rapistunut maalipinta heikentää talosi ulkoverhoilua.

Mistä tiedän, täytyykö taloni maalata?

Etkö ole varma, onko nyt hyvä aika maalata talosi ulkoseinät? Tässä on 4 merkkiä, joista tiedät kotisi tarvitsevan maalausta:

1. Kuoriutuva ja halkeileva maali

Selkeä ulkoinen merkki siitä, että kotisi ulkopinta vaatii uutta maalikerrosta, on maalin kuoriutuminen, hilseily ja halkeilu. Kierrä talosi ympäri ja tarkastele maalia eri korkeuksilta lähietäisyydeltä. Onko pinta tasainen vai alkaako siinä näkyä kulumisen merkkejä?

Maalikerroksen alla on ulkoverhoilu, joka suojaa talon rakenteita. Jos ulkoverhoilu vahingoittuu, saattavat ulkoseinät homehtua kosteuden seurauksena. Verhoilun päälle maalattu maali vahingoittaa ulkoverhoilua hilseillessään ja halkeillessaan siitä irti. Eli vahingoittunut maalipinta tarkoittaa, että talon maalaus tulisi suorittaa mitä pikimmiten.

2. Haalistuva maali

Kaikki maalit haalistuvat ajan kuluessa ja erityisesti auringon suorassa valossa. Koska ulkoseinät altistuvat auringolle vuoden ympäri, haalistuminenkin tapahtuu nopeasti. Vaikka talo olisi rakennettu niin, ettei aurinko pääse paistamaan suoraa sitä kohden, ei maali selviä ikuisesti haalistumatta. Puiden varjoon rakennettu talo tarvitsee enemmän ulkopintojen puhdistusta kuin pelkässä auringonvalossa sijaitseva talo. Seinien pesu haalistaa hiljalleen maalipintaa.

Haalistuminen alkaa usein tapahtua jo ennen kuin maali alkaa halkeilla ja hilseillä, eikä se sinänsä ole vaarallista. Kuka kuitenkaan haluaisi talonsa näyttävän haalistuneelle versiolle entisestä hohdostaan?

Maalia valittaessa kannattaa ottaa huomioon, että tummat värit haalistuvat huomattavasti nopeammin kuin vaaleat värit. Eli viisas valitsee vaalean värin, jos suunnitelmissa ei ole omakotitalon maalaus muutaman vuoden välein.

3. Olet myymässä talosi

Talon maalaus on kuin meikkikerros, jonka tarkoitus on peittää pieniä epätasaisuuksia ja ikääntymisen merkkejä. Hyvin tehty ulkomaalaus saa kodin näyttämään jopa kymmenen vuotta uudemmalta kuin se todellisuudessa on. Kaunis ulkomaali vaikuttaa kodin yleisilmeeseen, mikä tekee siitä houkuttelevamman näköisen mahdollisille ostajille. Kun ensivaikutelma on hyvä, tapahtuvat kaupatkin varmemmin.

Lisäksi siisti ulkoasu nostaa talon arvoa ja saat paremman myyntihinnan. Uusi maalausjälki kertoo ostajille, että todella välität talosta ja olet pitänyt siitä hyvää huolta. Kukaan ei usko ränsistyneen näköisen talon, jonka ulkoseinät rapistuvat, olevan hyvässä kunnossa.

4. Valitsit väärän värin tai väri ei näytä enää hyvältä

Joskus saatamme tehdä virheitä remontoinnin ja rakentamisen tohinassa. Maalien värien valinta on jo itsessään hankalaa, koska värit näyttävät erilaiselta erilaisessa valossa. Eli väärän värin valinnassa ei ole mitään hävettävää, sinun täytyy vain maalata uudella paremmalla sen päälle!

Vaikka olisit rakastanut valitsemaasi väriä maalaushetkellä, muutaman vuoden päästä se voi tuntua vanhentuneelta. Maali- ja väritrendit tulevat ja menevät. Värit, jotka olivat in muutama vuosi sitten, saattavat nyt alkaa tuntua aivan kauheilta. Kun valitset uuden värin talosi ulkoseiniin, saat sen näyttämään taas uudelta ja trendikkäältä.

Yhteenveto maalaustarpeen määrittelystä

Yleisesti voidaan sanoa, että seinien halkeilu ja hilseily on merkki siitä, että on aika suorittaa ulkomaalaus. Tähän asti ei kuitenkaan kannata odottaa. Ole aktiivinen kodinomistaja ja maalaa ulkoseinät jo ennen kuin niissä alkaa näkyä selkeitä kulumisen merkkejä. Näin pidät kotisi hyvässä kunnossa, nostat talon arvoa ja säästyt suuremmilta ongelmilta tulevaisuudessa. Eikä uuden ulkoseinien värin tuoma piristys arkeen ole koskaan pahitteeksi!

Maalipinta kannattaa uudistaa kun:

  • Maalipinta halkeilee tai hilseilee
  • Maalipinta on haalistunut tai laikukas
  • Olet myymässä taloasi
  • Nykyinen väri ei enää miellytä