07.05.2018

Sinkityn peltikaton maalaus

Missään tapauksessa sinkittyä peltikattoa ei saa maalata heti asennuksen jälkeen! Sinkitty peltikatto ei tarvitse maalia!

Näihin legendoihin törmää sinkityn peltikaton maalauksesta puhuttaessa lähes päivittäin. Kerromme tässä blogissa yhdessä Teknoksen maalarimestari Petri Sirviön kanssa ajankohtaiset faktat aiheesta.

Peltikaton maalaus suojaa peltiä ja sinkkikerrosta

Peltikaton maalauksen idea yksinkertaisuudessaan on suojata peltiä ruostumiselta. Lisäksi siisti peltikatto kohentaa koko talon yleisilmettä ja sulauttaa rakennuksen ympäristöönsä. Säännöllisesti maalattu ja huollettu katto auttaa säilyttämään kiinteistön arvon ja oikea-aikainen huolto ja maalaus poistaa kattoremontin tarpeen kokonaan! “Nykyaikana käytetään sinkityn peltikaton maalauksessa pääasiassa vesiohenteisia maaleja. Vesiohenteinen peltikatto pitää sävyn paremmin, tarttuu peltiin lujemmin ja joustaa erinomaisesti pellin lämpövaihtelun mukana”, toteaa maalarimestari Petri Sirviö Teknokselta.

Pelti itsessään on 0,5 tai 0,6 mm paksua. Sen päällä on sinkkiä 350 grammaa per neliö, ja vanhoissa arkkipelleissä 450 gr neliöllä. Sinkki suojaa peltiä, ja maali suojaa sinkkikerrosta. “Sinkki itsessään ilman maalia kestää hyvin ilmastorasituksia ja säävaihteluita jopa vuosikymmeniä”, kertoo Petri Sirviö. “Kuitenkin oikea-aikainen maalaus ja säännöllinen huolto saa peltikaton pysymään ehjänä koko talon elinkaaren. Kattoremonttia ei siis tarvitse pellin kestävyyden puolesta tehdä ollenkaan.”

Uuden sinkityn peltikaton voi maalata vaikka heti

Vastoin yleistä käsitystä uuden sinkityn peltikaton maalaus onnistuu vaikka samantien asennuksen jälkeen. Sinkkipinnan hapettumisella ei maalin pysymisen kannalta ole mitään merkitystä. “Tämä käsitys on syntynyt aikojen saatossa liuotinohenteisten peltikattomaalien myötä ja iskostunut suomalaisten mieliin”, hymähtää Sirviö.

Tuhansia kattoja nähnyt maalarimestari Petri Sirviö kertoo: “Sinkityn peltikaton maalauksen onnistumisessa tärkeää on huolellinen pesu, jotta pellin päällä oleva öljy ja lika sekä epäpuhtaudet irtoavat kunnolla. Pesun jälkeen katto maalataan kahteen kertaan Kirjo Aqua -pintamaalilla. Erillistä pohjamaalausta ei tarvita, koska pintamaalin alla on ehjä sinkkikerros.”

Peltikattojen maalauksessa voit luottaa Sorcolorin asiantuntemukseen. Huomioimme kaikissa kohteissa peltikattojen erityisvaatimukset ja varmistamme, että maalausjälki on laadukasta ja kestävää.