Peltikaton pahin tuholainen

Peltikattoa pidetään yleensä helppohoitoisena esimerkiksi tiilikattoon verrattuna. Suurimmassa osassa tapauksista tämä pitääkin paikkansa. Peltikatto ei kerää levää ja sammalta yhtä tehokkaasti kuin tiili.

Helppohoitoinen on kuitenkin eri asia kuin huoltovapaa

Saamme erittäin paljon tarjouspyyntöjä peltikaton maalauksista. Noin puolet niistä on kattoja, jotka on päästetty jo ruostumaan. Peltikaton maalaukseen on havahduttu vasta silloin, kun maasta on nähty hilseilevää maalia tai jopa katon olevan ruosteessa.

Tässä tuskin on kyse omistajan välinpitämättömyydestä. Kukapa haluaisi tahallaan tuhota kalleinta omaisuuttaan. Kyse on siitä, että katon kunnosta ei olla tietoisia. Muistatko esimerkiksi milloin sinun kattosi on viimeksi tarkastettu?

Hyvä nyrkkisääntö peltikaton maalauksen välistä on 10-15 vuotta. Huoltomaalausväli riippuu erilaisista tekijöistä, kuten katon huollosta, ilmastorasituksesta (sisämaa tai rannikko, sateinen talvi jne), ympäröivästä puustosta ja katon jyrkkyydestä.

Pieni hilseily tai maalin kuluminen ovat ensimmäisiä merkkejä tulevista ongelmista. Ruoste on kuitenkin iso ongelma katoissa. Se heikentää aina peltikaton kestävyyttä. Kerran ruostumaan päästetty katto menettää elinvuosia elinkaarensa loppupäästä.

Usein ruoste tulee asiakkaalle isona yllätyksenä. Monesti ruoste peittyy nätisti sammaleen, jäkälän ja muun kasvuston alle. Huolellinen kuntoarvio vasta paljastaa ongelman.

Monta kertaa myös peltikatto itsessään on hyvässä kunnossa, mutta ruostuneet ruuvit alkavat ruostuttaa kattoa kiinnityskohdista. Ruostuneiden ruuvien vaihto katon maalauksen yhteydessä tietenkin pelastaa tällaisen katon.

Toinen ongelma on huoltamattomat läpiviennit. Läpiviennit tehdään piippuja ja tuuletusputkia varten, kun ne tuodaan katon läpi. Ne päästävät vettä läpi välikatolle ja monesti pelästyttävät asiakkaat remontoimaan koko katon. Turhaan.

Jotta peltikatto kestäisi oikeasti isältä pojalle, on tärkeää huoltaa se ajoissa. Lisäksi maalaukset pitää tehdä silloin, kun maali on kulunut katolta, mutta ruostetta ei ole päässyt syntymään.

Vastoin yleistä luuloa peltikaton huoltomaalauksessa 1 maalauskerta riittää. Sillä saadaan riittävän paksu maalikalvo (n. 50 µm eli 0,05 millimetriä). Tällä varmistetaan se, että maalikalvo ei kasva liian paksuksi aikojen saatossa.

Kattoremontin voi välttää ainoastaan pitämällä katon kunnossa alusta asti. Tutkimme aina ennen maalausta huolellisesti myös kaikki katon toimivuuteen vaikuttavat asiat.

Näin teemme vain maalauksia ja huoltoja, jonka jäljet näkyvät vuosikymmeniä.