03.05.2023

Maalaustalkoot taloyhtiössä?

Taloyhtiössä yhdessä tekeminen voi parhaimmillaan olla yhteishenkeä nostattava tapa hoitaa yhteistä kiinteistöä. Rakennusten maalaaminen on yksi toistuva työ, joka kannattaa tehdä ajallaan kuntoon turhien kustannusten välttämiseksi. Onnistuisiko se talkootyönä?

Oh my god! 

Se on varmastikin ensimmäinen ajatuksesi, kun saat taloyhtiöltäsi kutsun yhtiökokoukseen, jossa käsitellään tulevia maalaustalkoita. Niin se on kärjistäen kaikilla muillakin. Moni taloyhtiön hallitus salaisesti haaveilee säästävänsä tuhansia euroja järjestämällä maalaustalkoot, mutta asia ei olekaan niin ruusuinen kuin äkkiä kuvittelisi.

Pienimuotoisia “puhdetöitä” voi talkoilla tehdäkin, vaikkapa aidan maalausta tai leikkialueen pihakalusteiden öljyämistä. Se menee siinä talkookahvien ja rupattelun lomassa. Sitten kun maalattavaa on satoja ja tuhansia neliöitä, on se ehdottomasti ammattilaisen paikka.

Kannattaa myös ottaa huomioon, että kaikki taloyhtiön jäsenet eivät kuitenkaan osallistu urakkaan yhtäläisellä panostuksella. Eikä tähän mitään velvoitetta olekaan, vaan urakoiden tekeminen on kunkin osakkaan tai asujan hyvän tahdon varassa.

Mitä huomioida taloyhtiön maalausurakassa?

Ammattimaiselta maalausliikkeeltä saat kuntoarvion yhtiön pinnoista ja työselosteen mitä tehdään ja millä tuotteilla. Jo pelkästään tuotteiden ja työtapojen valinta oikein on asia, mihin taloyhtiöstä harvemmin löytyy osaamista. Useasti maalaustöissä tarvitaan nostimia ja 99 % kohteista telineitä ja ummikkona niiden kanssa pelaaminen tuottaa todennäköisesti ylimääräisiä hikipisaroita ja kirosanoja. Meille ne ovat arkipäivää ja maalarit koulutettuja ja tottuneita työskentelemään niiden kanssa.

Aika on rahaa

Parhaat maalauskelit ovat luonnollisesti kesällä ja moni mielellään viettäisi kesälomansa tai vapaailtansa perheen ja ystävien kesken tai harrastusten parissa. Jos vaikkapa yhden paritalon maalauksessa kuluu ammattimaalausparilta viikon työtunnit, tavan tallaaja tarvii aika monta iltaa ja viikonloppua normaalin arjen lisäksi, jotta hommat tulee valmiiksi. Tai sitten taloyhtiö uhraa osakkaidensa kesälomaviikot maalauksiin. Säästöä joka minuutti siis.

Kun pensselin voi vihdoin kädestään laskea ja huokaista urakan päätteeksi, saapuukin syksy sateineen ja talvi pakkasineen. Keväällä huomataan talven tehneenkin jo tuhojaan ja kesällä tehdyn maalauksen mahdolliset ja todennäköiset virheet tulevat esille. Kukapa muu niitä sitten lähtisi korjaamaan kuin samat muutamat osakkaat, ketkä ovat koko urakan hoitaneet. Ammattimaista maalausliikettä käytettäessä takuuasiat hoituvat luonnollisesti maalanneen yrityksen toimesta.

Kun siis joku omassa taloyhtiössäsi mainitsee maalaustalkoot, tiedät mitä tehdä. Annetaan maalarin maalata ja lomalaisen viettää lomansa!

Pyydä tarjous taloyhtiösi maalauksesta NYT!