05.10.2021

Miksi vanha maali poistetaan seinästä ennen talon maalausta?

Sinulla on suunnitteilla kotisi ulkomaalaus, mutta mietit pitääkö vanha maali poistaa ennen uutta maalipintaa? Miten toimit vanhan maalikerroksen kanssa.

Laadukkaat pohjatyöt takaavat hyvän maalipinnan

Onnistuneen maalausurakan tärkein vaihe on huolelliset pohjatyöt. Hyvin porhjustettu maalipinta pysyy paikallaan pidempään ja näyttää paremmalta, mutta ennen kaikkea se suojaa talon ulkoverhousta sään aiheuttamilta vaurioilta.

Pohjatyöt kannattaa tehdä huolellisesti jotta talon ulkomaalaus onnistuu moitteettomasti. Tärkeintä on puhdistaa maalattava pinta homeenpoistoaineella ja harjalla, sosittelemme lämpimästi myös seinän pesemistä juoksevalla vedellä, jos se ei vaurioita muita seinän osia. Vesipesun kohdalla kannattaa myös varmistaa, että ulkoverhouksen alla on tuuletusrako. Useissa tapauksissa jos maali on hilseillyt tai kuplinut, joudutaan poistamaan vanha maali ja tekemään pohjamaalaus.

Pitääkö maali poistaa kaikista seinistä ennen huoltomaalausta? Esimerkiksi yhden seinän maalipinta on haalistunut ja huomaat maalipinnassa halkeamia ja maali irtoaa seinästä paloina, mutta toisella seinällä taas maalipinta näyttää hyvältä.

Joskus vanhan maalipinnan poisto ei ole tarpeellista. Jos maali ei hilseile tai lohkeille, eli maali pysyy kiinni seinässä, sen voi jättää uudelle maalipinnalle pohjamaaliksi.  Tutki maalipintaa ja kokeile sitä hellästi maalikaapimella tai vaikka veitsen kärjellä. Maalipinta on tarpeellisen hyvin kiinni pinnassa jos maalipinnasta irtoaa vain pieniä lastuja maalia. Tässä tapauksessa vanhaa maalipintaa ei tarvitse poistaa. Jos maali irtoaa isoina lastuina ja paloina, ei silloin uudella maalilla ole myöskään tarttumapintaa. 

Vanha maali kannattaa poistaa ainakin niistä kohdista, joista maalipinta lohkeilee ja repsottaa. Näin uusi maali tarttuu pinnalle hyvin. Maalipinta ei yleensä lohkeile jos talon seiniä on huoltomaalattu ja pidetty puhtaina aktiivisesti. Vanhan maalin poistoa kannattaa myös harkita jos seinässä on jo entuudestaan monta kerrosta maalia tai uusi maali on erityyppistä kuin vanha maalipinta.

Poista vanha maali jos:

  • Vanha maali hilseilee tai halkeilee
  • Vanhoja maalikerroksia on paljon
  • Uusi maali on erityyppistä kuin vanha maali

Miten lohkeileva ja hilseilevä maa­li pois­te­taan?

Miten poistan vanhan maalin ilman että vaurioitan taloni seiniä? Paljain käsin maalia ei kannata yrittää irroittaa seinästä, vaikka maali olisi heikosti kiinni.

Työkalut joilla vanhaa maalia voi poistaa ovat maalikaavin, teräsharja ja hiomapaperi. Vanhaa maalia voi yrittää pehmentää myös maalin poistoon tarkoitetuilla aineilla, tämän jälkeen yrittää poistaa maali painepesurilla tai teräslastalla. Maalin voi poistaa myös hiekkapuhaltamalla, mutta tämä tapa ei sovi joka kohteeseen, sillä se on ulkoseiniä paljon rasittava toimenpide. 

Hiomapaperilla tehdään tarvittaessa viimeinen pintakäsittely maalattavalle pinnalle. Se ei kuitenkaan ole aina tarpeellista, mutta ainakin ennen ikkunanpokien maalausta hionta kannattaa tehdä. Kun poistat maalia ikkunanpokista, täytyy sinun olla varovainen myös ettet vahingoita ikkunalaseja. Myös lautaverhoilujen kulmia ja pontteja työstäessäsi kannattaa myös olla tarkkana ettet vahingoita verhoilua.

Miten vanha maali poistetaan?

  • Tarvitset seuraavia työkaluja: maalikaavin, teräsharja ja hiomapaperi
  • Vanhaa maalia voi yrittää pehmentää maalin poistoon tarkoitetuilla aineilla
  • Maalin voi poistaa myös hiekkapuhaltamalla, mutta se ei sovi kaikkiin kohteisiin ja sen kanssa kannattaa olla varovainen

Minkälainen urakka vanhan maalin poistaminen on?

Maalin poistaminen ja talon maalaaminen on rankka urakka ja se kannattaa tehdä huolella. Epäilyttääkö sinua että tarvitset apua maalin poistamisessa tai talon maalauksessa? Paras tapa kiertää kaikki maalauksen haasteet on tilata huoltomaalaus Sorcolorilta. 

Me Sorcolorilla toteutamme niin ulko- kuin sisämaalaukset ammattitaidolla ja vuosien kokemuksella. Miksi et nauttisi kaikesta siitä vapaa-ajasta joka sinulle jää kun tilaat ulkomaalauksen meiltä.

Pyydä suoraan tarjous, niin kartoitetaan sinun tarpeitasi vastaava maalausapu. 

Kotimainen Sorcolor Oy tekee talon ulkomaalauksia SatakunnassaVarsinais-SuomessaPirkanmaallaUudellamaallaKanta-Hämeessä ja Päijät-Hämeessä. Sorcolorilla on vuosittain satoja maalausprojekteja ja olemme Suomen johtavia maalauksen ammattilaisia.