15.10.2020

Vaivattomin tapa lasikuitutapetin poistoon

Tämä teksti on etenkin sinulle, joka asut 90- tai 2000-luvun talossa. Miltä talosi sisäseinät näyttävät nykyään?

Kenties siellä täällä on paksua ja kuvioitua lasikuitutapettia. Sitä käytettiin aikanaan paljon, sillä se miellettiin helpoksi vaihtoehdoksi. Tapetin puhtaanapito oli kuulemma näppärää, eikä sen uudelleen maalaaminen vaadi maalarimestarin koulutusta.

Noiden uskomusten vuoksi tuhansissa suomalaiskodeissa on tällä hetkellä paksut kohokuvioiset lasikuitutapetit seinillä. Ja sekös monia sapettaa. Kenties sinuakin. Lasikuitutapetti kun näyttää monien silmissä tänä päivänä melkoisen rumalta. Eikä sen käsittely ole sen helpompaa kuin muidenkaan seinäpintojen

90- ja 2000-luvun talot alkavat olla siinä iässä, että niihin on varmasti tehty jo pintaremonttia. Lattioita, kaapistoja ja muita tapetteja on todennäköisesti vaihdettu vastaamaan nykypäivän sisustusihanteita. 

Idyllistä ei kuitenkaan tule koskaan täydellistä ennen kuin lasikuitutapetista hankkiudutaan eroon. Teollisen näköinen materiaali salmiakkikuvioineen vie väkisin muun sisustuksen mukanaan vuosituhannen vaihteeseen. 

Otsikossa lupasimme kertovamme sinulle vaivattomimman tavan lasikuitutapetin poistoon. Teimme niin saadaksemme huomiosi. Sellaista ei valitettavasti ole olemassa. Jos tapetti on kiinnitetty laastiin tai betoniin, on urakka käytännössä mahdoton. 

Vaihtoehtoinen tapa toki löytyy. Poiston sijaan tapetin annetaan olla paikallaan. Sen jälkeen se pestään, ja epätasaiseen pintaan levitetään reilusti tasoitetta. Tämä kadottaa alleen lasikuitutapetin järkyttävän pinnan. Poissa silmistä, poissa mielestä, eikös vaan?

Tasoittamisen jälkeen seinä hiotaan ja pohjamaalataan. Tämän jälkeen sen pinta voidaan viimeistellä mieleisellä maalilla tai tapetilla. Lopputuloksena on uutta vastaava seinä, kuten kuvista huomaa.

Työlästä lasikuitutapetin piilottaminen toki on. Seinäpinnat vaativat kauttaaltaan 5 työvaihetta, jotta lopputuloksesta saadaan halutun kaltainen. 

Ammattilaiselta se kuitenkin onnistuu näppärämmin. Ota yhteyttä Sorcolorin maalausasiantuntijaan, niin asuntosi kasvojenkohotus käynnistyy kuin itsestään.

Loppuun vielä varoituksen sana tasoitetapeteista. Tuo muuten pätevä tuote ei valitettavasti toimi lasikuitutapettien kanssa kunnolla. Lasikuitutapetin kohokuvio jää monesti kuultamaan tasoitetapetin läpi. Tämän vuoksi tasoitetapettiin tulee painaumasta tai kolhusta erittäin helposti reikä, jolloin lopputulos on kaikkea muuta kuin haluttu.

Alla olevassa esimerkkikuvassa lasikuitutapetti on tasoitettu tasaiseksi ja maalattu.