julkisivuremontti vai maalaus
07.08.2020

Tarvitaanko julkisivuremontti vai riittääkö huolto ja julkisivumaalaus?

Julkisivuremontti vai riittääkö julkisivumaalaus? Kysymys tulee ajankohtaiseksi yleensä vasta yli 50 vuoden ikäisissä taloissa. Useimmissa tilanteissa selvitään huollolla ja maalauksella, eikä erittäin kallista julkisivuremonttia tarvita. 

Missä tilanteessa huolto ei sitten enää riitäkään? Käymme tässä läpi yleisimmät syyt julkisivuremontin tarpeelle.

Helposti itse havaittavia merkkejä julkisivuremontin tarpeelle ovat julkisivun lahoaminen ja väärän käsittely-yhdistelmän aiheuttama maalin hilseily.

Lahovauriot

Puutteellisen puuverhouksen tuuletuksen ja huollon lopputuloksena puu alkaa hiljalleen lahoamaan. Lahonneessa puussa ei enää pysy maali ja lahonneet puut pitää vaihtaa ennen maalausta. 

Vanhemmissa omakotitaloissa on lähes aina lauta tai pari vaihdettavana ennen maalausta, eikä niitä kannata vielä säikähtää. Tilanne on toinen, jos merkittävä osa laudoista menee vaihtoon. Tässä tapauksessa julkisivuremontti tulee ajankohtaiseksi. 

Pahasti lahonneessa seinässä on nimittäin todennäköisesti myös muita rakenteellisia ongelmia ja pelkästään lahonneiden verhouslautojen vaihdolla niistä ei tietenkään selvitä. 

Väärät käsittely-yhdistelmät

Toinen yleinen ongelma on väärät käsittely-yhdistelmät. Niistä taas yleisin on vesiohenteisen maalin päälle maalattu öljymaali. Öljymaali ei vesiohenteisen maalin päällä pysy ja maalauksen jälkeen tilanne on korjattavissa vain kaapimalla kaikki aikaisempi maali pois ennen uutta maalauskertaa. 

Maalin kaapiminen kokonaan pois on työläs ja sitä kautta kallis prosessi ja yleensä siinä tilanteessa talon omistajalle järkevin ja kustannustehokkain vaihtoehto on verhouksen vaihto uuteen.

Milloin maalaus riittää?

Usein pahasti hilseilleiden julkisivujen kanssa mietitään riittääkö julkisivumaalaus vai tarvitaanko selkeästi kalliimpi julkisivuremontti. 

Maalipinnan kulumisen aiheuttama hilseily ei aiheuta tarvetta julkisivuremontille, jos puu ei ole vielä alkanut lahota. Hilseilemään puuta ei kuitenkaan kannata päästää, koska paljaan puun harmaantuessa maalin pysyvyys heikkenee ja huoltomaalausväli pienenee.

Lue lisää puuverhouksen oikeaoppisesta huollosta