21.12.2018

Uudiskohteen maalaus

“Pihat voisi tehdä sitten pikkuhiljaa ja ulkomaalauksen vaikka toisena kesänä kun asutaan jo. Silloinhan se on kivaa siinä iltahommina näperrellä.”

Tämä taitaa olla aika yleinen tilanne jokaisen henkilökohtaisen unelman lopputuloksena. Budjetti on hieman alimittainen ja taloon muutetaan vähän “keskeneräisenä”. Kun kaikkein suurimpaan investointiin laitetaan kaikki rahat mitä pankista saa, ulkomaalaus on yleensä listalla viimeisenä ja sen tekeminen jätetään myöhempien aikojen murheeksi.

Itsetehdyssä maalaamisessa ei ole mitään väärää. Me emme pelkää, että maalaustyö maailmasta loppuisi. Emme myöskään ole maalauskonsulttitoimisto, joten emme ala tässä nyt jakamaan sen kummempia vinkkejä siihen, miten ulkomaalaus kannattaa suorittaa.

Tuomme tässä kuitenkin yhden näkökulman rakennusprojektin vaivattomaan loppuunsaattamiseen. Jos ensimmäisen kesän iltahommat haluaa välttää, kannattaa ulkomaalaus ottaa osaksi koko rakennusprojektia. Yleinen harhaluulo kuuluu valitettavasti näin: ​“maalaa hyvällä pellavaöljymaalilla ensimmäisen talven jälkeen kun on riittävän kuivaa.”​ Hyvää pellavaöljymaalia tahtoo olla vaikea enää löytää, eikä kevään kuivuudella ole oikeasti juuri mitään tekemistä hyvän lopputuloksen kanssa.

Teemme nyt listan asioista, millä ulkomaalaus tulee suoritettua järkevimmin:

 • Ulkoverhousmateriaalin ​pitää olla kuivunut ​​ennen maalausta
 • Maalaustyö kannattaa suorittaa ennen
  • vesikourujen asentamista
  • syöksytorvien asentamistac
  • seinävalaisimien ja numerokylttien asentamista
  • terassien rakentamista
  • sokkelin vierustan kivetystä
  • nurmikon tai muun pihan rakentamista
 • Maalauskelin tulee olla suhteellisen kuivaa ja lämpötilan +5 astetta tai enemmän.

Oikeaan aikaan t​​eetetty ulkomaalaus ei ole kovinkaan kallis, eikä vaikkapa 400 000 euron arvoista taloa kannata söhriä itse raitaiseksi ja epätasaiseksi. ​Seeprat kuuluvat luontoon. Tosin emme nyt halua tässä sanoa, että kaikki kotimaalarit ovat huonoja työssään. Mutta ei meilläkään seinämaalarit maalaa kattoja, koska he ovat hyviä vain seinänmaalauksessa.

Ota siis meihin yhteyttä jo ennen rakennusprojektin aloittamista, niin voimme yhdessä suunnitella järkevän ajankohdan ulkomaalaukselle, saatte rajattoman hyvän lopputuloksen, kohtuullisen hinnan ja mahtavan ensimmäisen kesän uudessa talossa ilman huolia jokailtaisesta tellingillä killumisesta.